- Bin Ladens kropp ble vasket, kledd i et hvitt klede og senket i Det arabiske hav

- Det er en forbrytelse å kaste liket av en muslimsk mann i sjøen, sier imam Abdul-Sattar al-Janabi.

SENKET I DET ARABISKE HAV: Ifølge en høystående amerikansk forsvarskilde ble tradisjonelle muslimske ritualer fulgta da avdøde Osama bin Laden ble senket i Det arabiske hav klokka 07 idag tidlig. - Avdødes kropp ble vasket og deretter dekket med et hvitt klede, sier forsvarskilden til nyhetsbyrået AP. Men ifølge en talsmann for det ledende universitetet Al-Azhar i Egypt, er Islam imot begravelser til havs. Bildet av Osama bin Laden er tatt i Afghanistan i april 1998. Foto: AP / Scanpix
SENKET I DET ARABISKE HAV: Ifølge en høystående amerikansk forsvarskilde ble tradisjonelle muslimske ritualer fulgta da avdøde Osama bin Laden ble senket i Det arabiske hav klokka 07 idag tidlig. - Avdødes kropp ble vasket og deretter dekket med et hvitt klede, sier forsvarskilden til nyhetsbyrået AP. Men ifølge en talsmann for det ledende universitetet Al-Azhar i Egypt, er Islam imot begravelser til havs. Bildet av Osama bin Laden er tatt i Afghanistan i april 1998. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge Obamas antiterror-rådgiver John Brennan utførte amerikanske styrker muslimske begravelsesritualer før Osama bin Laden ble senket i Det arabiske hav klokka 07 idag tidlig.

Etter den dramatiske operasjonen mot Al Qaida-lederen, ble Osama bin Laden fraktet til hangarskipet USS Carl Vinson, som for tiden ligger nord i Det arabiske hav.

- Tradisjonelle prosedyrer for islamske begravelser ble fulgt. Avdødes kropp ble vasket og deretter dekket med et hvitt klede, sier en høytstående forsvarskilde til nyhetbyrået AP.

Senket i havet Ifølge nyhetsbyrået skal Osama bin Ladens kropp så ha blitt plassert i en vektet bag, før en tekst ble lest opp, og oversatt av en arabisk-talende person.

- Liket av Osama bin Laden ble plassert på en plate, som ble tippet opp. Liket gled deretter ut i vannet, sa kilden til nyhetsbyrået.

Seremonien startet litt etter klokken 06, norsk tid, og varte i om lag femti minutter før liket av terrorlederen ble senket i havet utenfor kysten av Pakistan klokka 07 i morges.

- Osama bin Laden ble gravlagt på havet fra dekket på et amerikansk hangarskip fordi det ikke fantes noe alternativ til å begrave ham på land innen de 24 timene som kreves ifølge islamsk lov, sa antiterror-rådgiver John Brennan, ifølge CNN.

- Må respekteres Men islam er imot begravelser til havs, påpeker en talsmann for det ledende universitetet Al-Azhar i Egypt, ifølge NTB.

- Om det er sant at liket ble kastet i sjøen, så er det noe som strider helt imot islam, sier Mahmud Azab, rådgiver til storimam Ahmed al-Tayeb.

Al-Tayeb er leder for Al-Azhar i Kairo, det mest prestisjefylte lærestedet innen sunniislam.

- Ethvert lik, enten det er av noen som er blitt drept eller som har dødd av naturlige årsaker, må respekteres. Likene av både troende og ikke-troende, muslimer eller kristne, må respekteres, sier Mahmud Azab.

- I nærheten av stedet han tilbrakte sitt liv Dagbladet har vært i kontakt med det eneste muslimske begravelsesbyrået i Oslo, al-Khidmat.

Der vil de ikke kommentere måten Osama bin Laden ble gravlagt, men henviser til byråets hjemmeside for beskrivelser av rette begravelsesritualer for muslimer:

GRAVSTEDET: Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann ble begravelsen gjort til havs for å forhindre at bin Ladens grav skulle bli et valfartssted. Foto: Google Earth
GRAVSTEDET: Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann ble begravelsen gjort til havs for å forhindre at bin Ladens grav skulle bli et valfartssted. Foto: Google Earth Vis mer

En Islamsk grav «skal gjenkjennes som ydmyk, enkel og økonomisk, noe som skal unngå forherligelse av den døde med forfinede monumenter. Det er av stor viktighet at muslimer blir tildelt egne gravplasser. Den døde bør bli gravlagt i nærheten av stedet han tilbrakte sitt liv.» heter det i begravelsesbyråets beskrivelser.

- En forbrytelse Standard islamsk begravelsespraksis innebærer å plassere kroppen i en grav med hodet mot den hellige byen Mekka.

- De kan si at de begravde ham på havet, men de kan ikke si at de gjorde det i henhold til islam, sier
stormuftien av Dubai, Mohammed al-Qubaisi, til the Guardian.

Han sier til avisa at begravelser på havet bare er tillatt ved ekstraordinære omstendigheter.

- Og dette er ikke en ekstraordinær omstendighet, sier stormuftien.

Imam Abdul-Sattar al-Janabi i Bagdads Abu Hanifa-moske, mener også amerikanernes behandling av bin Ladens lik strider mot islamsk lov.

- Det er en forbrytelse å dumpe liket av en muslimsk mann på havet. Liket av bin Laden skulle blitt overlevert til familien, sier imamen.

SISTE REIS: Osama bin Laden ble senket i havet fra USS Carl Vinson i det arabiske hav rundt klokka 07, norsk tid i morges. Dette bildet er tatt av hangarskipet i det arabiske hav 4. april i år.  Foto: Timothy Hazel / US Navy / AFP / Scanpix
SISTE REIS: Osama bin Laden ble senket i havet fra USS Carl Vinson i det arabiske hav rundt klokka 07, norsk tid i morges. Dette bildet er tatt av hangarskipet i det arabiske hav 4. april i år. Foto: Timothy Hazel / US Navy / AFP / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer