Bin Ladens seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • George W. Bush har kalt krigen mot terroren for en frihetskrig, men verden er etter 11. september 2001 blitt et mindre fritt sted å leve. Nesten alle verdens regjeringer har i terrorkrigens navn begrenset sine innbyggeres sivile rettigheter, og folket applauderer. For terrorister fortjener ikke de samme rettighetene som andre kriminelle, mener to tredeler av de spurte i en stor internasjonal undersøkelse, og nordmenn er på linje med verden. 60 prosent av oss ser ikke problemet med å lage én rettsstat for mennesker og en annen for terrorister.
  • Men problemet med å lage egne lover og rettigheter for terrorister er gedigent. Det er nesten like mange definisjoner på en terrorist som det er land i verden. George W. Bush har sin definisjon, Ariel Sharon har en annen og Vladimir Putin en tredje. I flere land er derfor 11. september 2001 benyttet som et påskudd for lettere å fjerne gamle problemer med dissidenter og opprørere. Terror med drap på uskyldige sivile skal og må straffes hardt, men det kan ikke forsvares at mennesker mistenkt for terrorisme skal ha mindre rett til å bevise uskyld enn andre kriminelle. Det er å åpne for maktmisbruk og vilkårlig rangering av mennesker, noe som bryter mot rettsstatens prinsipp om at loven skal gjelde for alle.
  • En rettsstat med unntak for terrorister er grunnleggende antiliberal og antiamerikansk. Signaleffekten er derfor skremmende når nettopp USA setter individuelle rettigheter til side, rettigheter som i USA har vært betraktet som det helligste av det hellige. Gjennom militære domstoler og særordninger har president Bush gitt seg selv ubegrenset makt til å peke ut og fengsle mistenkte terrorister. Og skulle noen av terroristene som USA har fengslet, finne på å søke om benådning, vil George W. Bush være en like suveren ankeinstans.
  • Ett år etter mordet på om lag 3000 mennesker i New York er bin Laden fortsatt på frifot, men nå i en verden som er mindre fri. Det er en seier for bin Laden, og ikke for verden.