Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bin Ladens sjåfør funnet skyldig

Risikerer livstidsstraff for terrorstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere sjåføren til Osama bin Laden, Salim Hamdan, er funnet skyldig i ha gitt materiell støtte til terror.

Den militære domstolen på Guantanamo-basen frikjente ham imidlertid for den alvorligste anklagen om terrorkonspirasjon. Saken ved militærdomstolen på Guantanamo-basen er den første etter at den amerikansk-ledede «krigen mot terror» ble innledet i 2001.

En jury bestående av seks amerikanske offiserer kom onsdag fram til at Hamdan (40) er skyldig i å ha skaffet materiell støtte til terror.

Straffeutmålingen var ventet senere onsdag. Hamdan, som er jemenittisk statsborger, risikerer livsvarig fengsel.

- Blant de verste

I løpet av den to uker lange saken ved militærdomstolen har det amerikanske justisdepartementets aktor, John Murphy, tegnet et bilde av Hamdan som en av de verste av Osama bin Ladens håndlangere.

- Han er en al-Qaida-kriger. Personene han har arbeidet sammen med har skadet verdenssamfunnet, var en av anklagene Murphy kom med.

Hamdans forsvarere, som allerede har kunngjort at de vil anke dommen, har hele tiden hevdet at han ikke var annet enn sjåfør og at han aldri deltok i terroraktiviteter.

SKYLDIG: Salim Hamdan ble onsdag dømt for materiell støtte til terror ved den amerikanske militærbasen på Guantanamo. Dette bildet er tatt av den tidligere sjåføren til Osama bin Laden i hjemlandet Jemen i 2000. Foto: AFP PHOTO/Hamdan Defense Counsel/
SKYLDIG: Salim Hamdan ble onsdag dømt for materiell støtte til terror ved den amerikanske militærbasen på Guantanamo. Dette bildet er tatt av den tidligere sjåføren til Osama bin Laden i hjemlandet Jemen i 2000. Foto: AFP PHOTO/Hamdan Defense Counsel/ Vis mer

- Ikke rettferdig 

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) mener måten saken mot Hamdan har blitt ført på ikke har gitt ham mulighet til en rettferdig rettergang.

- En rettssak der forsvaret stadig blir handikappet kan aldri bli rettferdig, uttalte Jennifer Daskal, antiterrorrådgiver for HRW.

Det hvite hus mener på sin side at alt har gått riktig for seg.

- Vi er fornøyd med at saken mot Hamdan ble ført på en rettferdig måte og ser fram til flere saker i fremtiden. Saken er et bevis på at det militære rettssystemet fungerer, uttalte talsmann Tony Fratto etter dommen.

Risikerer livstidsdom 

Juryen besto av seks offiserer fra forskjellige amerikanske militærbaser rundt om i verden. Minst fire av de seks jurymedlemmene måtte være enige for at en dom kunne avsies. Ifølge nyhetsbyrået AFP var ikke dommen mot Hamdan enstemmig.

Amerikanske myndigheter hadde før rettssaken gjort det kjent at Hamdan ikke ville bli løslatt selv om han skulle bli frikjent.

image: Bin Ladens sjåfør funnet skyldig

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!