Hamza bin Laden - Osama bin Ladens sønn

Bin Ladens sønn lever i skjul. «Jihad-kronprinsens» stillhet skaper frykt

«Jihad-kronprinsen» lever i skjul og lover hevn. Nå frykter USA at han skal lede al-Qaida mot ny storhet.

ETTERLYST: Hazma bin Laden er en av Osama bin Ladens minst 24 barn, og har tilnavnet «yndlingssønnen» og «jihad-kronprinsen». Amerikanske myndigheter mener at han nå er en av lederskikkelsene i terrogruppa al-Qaida. Foto: CIA
ETTERLYST: Hazma bin Laden er en av Osama bin Ladens minst 24 barn, og har tilnavnet «yndlingssønnen» og «jihad-kronprinsen». Amerikanske myndigheter mener at han nå er en av lederskikkelsene i terrogruppa al-Qaida. Foto: CIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hamza bin Laden er sønnen til terroristen og al-Qaida-grunnlegger Osama bin Ladens sønner.

Hamza, som er født i 1989, kalles «yndlingssønnen» og «jihad-kronprinsen» og ble i svært ung alder innlemmet i terrorverdenen.

Som tolvåring i 2001 ble han avbildet mens han jobbet sammen med soldater fra opprørsgruppa Taliban, og siden har han dukket opp ved ujevne mellomrom i forbindelse med propagandavideoer og andre hatbudskap mot Vesten.

STOLT FAR: Osama bin Laden (1957-2011) var ifølge dialog i bryllupsvideoen glad for at sønnen ble gift. Bin Laden senior ble drept av amerikanske elitesoldater 2. mai 2011. Foto: Mazhar Ali Khan / AP / NTB Scanpix
STOLT FAR: Osama bin Laden (1957-2011) var ifølge dialog i bryllupsvideoen glad for at sønnen ble gift. Bin Laden senior ble drept av amerikanske elitesoldater 2. mai 2011. Foto: Mazhar Ali Khan / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ba om jihad

Det var først i 2015 han for alvor dukket opp på terrorjegernes radar, da han ble stemplet som et offisielt medlem av al-Qaida. Nå frykter amerikanske myndigheter at han følger i sin fars fotspor og har tatt over ledelsen av terrorgruppa.

I august 2015 slapp Hamza bin Laden sitt første lydopptak, der han ba trosfeller i Kabul, Bagdad og Gaza om å føre jihad - hellig krig - mot byer som Washington, London, Paris og Tel Aviv.

Siden har han markert seg offentlig flere ganger, og har blitt kalt «jihad-kronprinsen» for videreføringen av hans fars terrorgruppe.

- al-Qaida bygger seg opp

Nå har USA trappet opp kampen mot den unge mistenkte terroristen. Amerikanske justismyndigheter har utlovet en dusør på én million dollar, drøyt åtte millioner kroner, i dusør for informasjon som kan føre til sønnen.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

I går orienterte lederen for det amerikanske utenriksdepartements antiterrorgruppe om statusen for al-Qaida.

- al-Qaida stagnerer ikke. De er i ferd med å bygge seg opp, og det fortsetter å true USA og våre allierte. De siste åra har oppmerksomheten forståelig nok vært rettet mot IS. al-Qaida har vært stille, men dette er et strategisk trekk, ikke en overgivelse, sa antiterrorsjef Nathan Sales i går.

UNG JIHADIST: Dette bildet ska vise Hamza bin Laden (i midten) sammen med Taliban-krigere i Afghanistan. Bildet er fra 2001, da han bare var tolv år gammel. Foto: REUTERS/Al-Jazeera TV
UNG JIHADIST: Dette bildet ska vise Hamza bin Laden (i midten) sammen med Taliban-krigere i Afghanistan. Bildet er fra 2001, da han bare var tolv år gammel. Foto: REUTERS/Al-Jazeera TV Vis mer

USA mener at det moderne al-Qaida avhenger av internasjonale samarbeidspartnere og at terrorgruppa er på høyde med IS når de kommer til geografisk utstrekning, potensial for terrorangrep og motiver.

- De har samarbeidsorganisasjoner i Afrika, Midtøsten og Sør-Asia, sier Sales.

USA sier at kampen mot terrorgruppa blir enda viktigere nå som Den islamske stat mister territorium i Syria og Iran.

I skjul

Men «yndlingssønnen» er ikke enkel å spore opp. Det har i årevis vært ukjent hvor han oppholder seg. Det har blitt spekulert i at han kan befinne seg i Pakistan, Afghanistan eller til og med i husarrest i Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

CIA offentliggjorde for halvannet år siden 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011, etter at al-Qaida-lederen ble likvidert av amerikanske spesialsoldater på skjulestedet i Pakistan. Blant filene var en video fra Hamzas bryllup.

I tidligere offentliggjorte dokumenter fra skjulestedet Abbottabad går det fram at Osama hadde utpekt Hamza til sin etterfølger, etter at den eldre broren Saad ble drept i et amerikansk droneangrep i 2009.

24 barn

Osama hadde minst 24 barn med en rekke kvinner, og Hamza fikk han med Khairiah Sabar, en av de tre konene som bodde sammen med ham på skjulestedet i den pakistanske byen Abbottabad. Hamza var ikke til stede da Navy SEALs stormet komplekset og drepte bl.a. en av brødrene hans.

Hamza begynte tidlig med jihadisme, og har de siste åra offentliggjort flere taler på sosiale medier der han bl.a. oppfordrer til angrep på jøder, amerikanere, personer fra Vesten generelt og russere.

På grunn av hans stigende status i al-Qaida har USA klassifisert ham som en spesielt farlig global terrorist, og han er dermed rammet av en rekke restriksjoner hva gjelder bevegelsesfrihet og økonomisk handlingsrom.

På en video sendt ut av al-Qaidas medieavdeling i 2016, sa Hamza bin Laden at amerikanerne er ansvarlig for sine lederes beslutninger, og at al-Qaida vil fortsette sin hellige krig mot USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer