Bin Ladens sønn sentral i al-Qaida

Saad bin Laden stiger i gradene i terrornettverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saad bin Laden er en av bin Ladens eldste sønner. I løpet av de siste månedene har han nærmet seg toppen av terroristnettverket. En liten gruppe ledere styrer al-Qaida fra Iran, skriver Washington Post i dag. Blant disse er Saad.

Bygger seg opp i Iran

Saad bin Laden hadde kontakt med en celle i nettverket i Riyadh i Saudi Arabia i dagene før 12. mai, da selvmordsbomber drepte 25 mennesker i byen, sier etterretningskilder til avisa. De mener at angrepet i Riyadh ble planlagt fra Iran, der han oppholder seg, nær grensa til Afghanistan.

Saad er også mistenkt for innblanding også i bombeangrepene i Casablanca i Marokko, hvor 45 personer ble drept. Han har ennå helt i toppen i nettverket, men har fått farens godkjennelse og tillit, og ekspertene later til å tro at Osama bin Laden vil la lederskapet gå i arv.

Bin Laden antas å ha mer enn 24 barn med sine fem koner. Saad er en av hans eldste sønner, og skal være rundt 24 år. Mora er Najwa Ghanem, Osamas syriske kusine.

Som andre al-Qaida-ledere i Iran beskyttes Saad bin Laden av en elite i den iranske sikkerhetsstyrken lojal til landets geistlige og ikke underlagt myndighetskontroll, sier kildene. Saudiske myndigheter mener det kan være så mange som 400 al-Qaida-medlemmer i Iran nå.

Beskytter toppene

Denne enheten kalles Jerusalem-styrken, og har satt restriksjoner på terroristenes bevegelser. De får lov til å bevege seg innenfor basene og for det meste langs Afghanistans grense.

Også al-Qaidas militærsjef Saif al-Adel skal være under gruppas beskyttelse, sammen med organisasjonens finanssjef Abdullah Ahmed Abdullah, og muligens over 20 andre toppledere i nettverket.

Al-Adel og Abdullah ses på som topplederne under Osama og hans nestkommanderende Ayman Zawahiri. Disse kommuniserer nærmest utelukkende via budbringere.

Informasjonen har ført til heftig diskusjon i USA og Saudi-Arabia om hvordan man skal redusere Irans støtte til terrorister.

Svekket far?

Terroreksperter magasinet Time har snakket med spekulerer i om Saad kan ha nådd helt til toppen.

Med Osama på rømmen, eller til og med kanskje død, lurer flere på om Saad er den nye lederen. Aviser som Asharq Al-Awsat mener Saad er den nye eneren.

CIA og andre arabiske eksperter tror ikke det, men med mange av toppfolkene drept eller tatt til fange er flere nye, unge menn på vei opp, tror CIA.

Oppdratt til leder

Saad ble født i Saudi Arabia. Som barn sto han med ved sin fars side i Afghanistan på midten av 80-tallet da Osama begynte å organisere sitt nettverk. Faren dro tilbake til hjemlandet i 1989, og videre til Sudan i 1991. Saad fulgte faren, og de to dro sammen tilbake til Afghanistan i 1996.

Gutten er oppdratt til en ledende rolle i organisasjonen, han snakker engelsk flytende og er datakyndig, to etterspurte egenskaper i al-Qaida. Han har blitt viktig i organisasjonen ikke bare på grunn av navnet sitt.

Så langt er ikke Saad utpekt som et viktig mål for CIA, FBI eller andre som forsøker å knekke terrornettverket. Det er først i løpet av det siste året han har begynt å delta i en mer aktiv rolle som toppleder. Flere eksperter mener Saad sto Khalid Sheik Mohammed nær, mannen som nå er arrestert og som antas å være hovedmannen bak 11. september-angrepet.

Han har stått faren nær, og har nærmest fungert som livvakten hans, sier en terrorekspert til avisa.

<B>DELEGERER MAKT:</B> Osama bin Laden har utpekt sønnen Saad til sin etterfølger. Ifølge amerikansk og europeisk etterretning bygger terrornettverket seg opp i Iran med sønnen i en ledende rolle.
STOR FAMILIE:</B> Bin Laden skal ha fem koner og mange og 24 barn. Her fra bryllupet til hans daværende 19 år gamle sønn Mohammed (i midten). Til venstre sitter en av Osamas toppmenn Mohammed Atef, også kjent som Abu Hafs al-Masri. De to mektige ledernes familier ble her forent gjennom 19-åringens ekteskap med Atefs 14-årige datter.