Binalshibh holder tett

Ramzi Binalshibh nekter å si noe om sin rolle i terroraksjonene i USA. Nå er han flyttet til et hemmelig sted og da regner USA med at han sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Binalshibh ble arrestert forrige onsdag i Karachi i Pakistan etter en tre timer lang skuddveksling i millionbyen. Både pakistansk og amerikansk etterretning mistenkte at al-Qaida-aktivister holdt til i boligblokka. Flere personer ble drept i skytingen, og fem politimenn ble såret.

Ramzi har vært ettersøkt av amerikanske og tyske myndigheter siden terrorangrepene mot USA 11. september i fjor.

Etter arrestasjonen har Binalshibh sittet i lange avhør i Pakistan, men han har foreløpig ikke sagt noe av interesse. Det overrasker ikke amerikanske myndigheter.

- Dedikerte gutter som Binalshibh plaprer ikke med en gang, sier en ikke navngitt regjeringskilde til CNN.

Amerikanerne er veldig fokusert på å finne ut hva Binalshibh vet, og de har derfor flyttet ham ut av Pakistan. Ingen vil bekrefte hvor han nå sitter, men pakistanske myndigheter hevder at mer enn halvparten av de som ble arrestert i razziaene i Karachi er sendt ut av landet. Regjerningskilden hevder overfor CNN at USA ikke kommer til å begjære dem utlevert med det første.

- Det viktigste for oss er å finne ut hva han vet, sier en kilde innen etterretningen til CNN. Binalshibh skal så langt være den mest interessante fangen amerikanerne har slått kloa i etter 11. september.

Binalshibh skal ha tilhørt den samme al-Qaida-cellen som kaprerne Mohammed Atta og Marwan al-Shehhi, og skal også ha delt leilighet med dem i Hamburg. Tyske myndigheter er også interessert i å få tak i Ramzi Binalshibh, men skal være villige til å la USA få førsteretten i en eventuell utleveringskonflikt.

- Hvor han blir utlevert kommer an på hvilket landet han befinner seg i. Vi er villige til å gi amerikanerne førsteretten siden angrepene var mot USA, sier den tyske innenriksministeren Otto Schilly, til CNN.

Binalshibh har stått fram på den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera og innrømmet at han var delaktig i planleggingen av angrepene 11. september. Amerikansk etterretning mener han ønsket å være den 20. kapreren, men skal ha blitt stoppet av amerikanske immigrasjonsmyndigheter. Binalshibh ble nemlig nektet innreise.

- Han forsøkte å komme til USA tre ganger og vi tror ganske sikkert at han ville ha vært den 20. kapreren, sa justisminister John Ashcroft i et intervju med Larry King på CNN i januar.

Det kommer de sikkert til å få vite nå. På et hemmelig sted.

ORGANISERTE TERRORAKSJONENE: FBI mener Ramzi Binalshibh var mannen som organiserte terroraksjonene mot USA den 11. september i fjor.
<B>TATT I KARACHI: Ramzi Binalshibh ble tatt etter tips om at det bodde mistenkelige personer i ei blokk i millionbyen Karachi. Først etter tre timers skuddveksling med politiet ble han tatt.
<B>SPARTE IKKE PÅ KRUTTET: I denne blokka holdt Ramzi Binalshibh til.