Skottland:

Bind og tamponger blir gratis i Skottland

Parlamentet godkjente forslaget tirsdag.

GRATIS: Skottland kan bli det første landet i verden til å tilby gratis sanitetsprodukter til kvinner. Det var politiker Monica Lennon (til høyre) som fremmet forslaget i det skotske parlamentet. Foto: Pa Photos
GRATIS: Skottland kan bli det første landet i verden til å tilby gratis sanitetsprodukter til kvinner. Det var politiker Monica Lennon (til høyre) som fremmet forslaget i det skotske parlamentet. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert

Parlamentet i Skottland har godkjent å gjøre sanitetsprodukter for kvinner gratis, skriver Reuters. Tirsdag vedtok de det nye lovforslaget, men det skal likevel opp i en ny runde hvor det kan bli foreslått endringer.

Alle partier i parlamentet var positive til forslaget, skriver BBC.

Forslaget ble fremmet av Monica Lennon i partiet Labour i 2017, men møtte motstand i starten.

Ifølge Reuters blir landet det første i verden til å gjøre det, og det vil koste omtrent 24 millioner pund i året, noe som er rundt 300 millioner norske kroner.

- Milepæl

Bind og tamponger vil dermed bli tilgjengelig på offentlige steder som ungdomsklubber, apoteker og forsamlingshus i landet.

Lennon sier det vil være en milepæl for å normalisere menstruasjon.

- Det vil sende ut et ordentlig signal til folket om hvor seriøst vi tar likestilling i parlamentet, sa hun under debatten, gjengitt av Reuters.

Allerede i 2018 ble produktene gratis på skoler og universiteter i landet. Det kom etter en undersøkelse som viste at én av fire studenter og elever i Skottland sleit med å få tak i mensenprodukter.

Video not found
GIRL POWER: Mandag møtte Erna Solberg indiske skolejenter i landsbyen Nithor utenfor New Delhi. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Nina Hansen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mer moms

I Norge er det mer moms på mensprodukter enn på brus og sjokolade, skrev TV 2 i forrige uke. Statssekretær i Finansdepartementet Magnus Thue sa til TV 2 at han er uenig i at det bør innføres momsfritak på bind og tamponger.

– Moms på varer og tjenester er først og fremst med på å finansiere velferden vår. Derfor skal vi være forsiktige med å innføre nye unntak og egne satser. Vi ønsker derfor ikke å uthule momssystemet med flere unntak for det som isolert sett kan være gode formål, skriver han i e-post til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer