Skottland:

Bind og tamponger blir gratis i Skottland

Parlamentet godkjente forslaget tirsdag.

GRATIS: Skottland kan bli det første landet i verden til å tilby gratis sanitetsprodukter til kvinner. Det var politiker Monica Lennon (til høyre) som fremmet forslaget i det skotske parlamentet. Foto: Pa Photos
GRATIS: Skottland kan bli det første landet i verden til å tilby gratis sanitetsprodukter til kvinner. Det var politiker Monica Lennon (til høyre) som fremmet forslaget i det skotske parlamentet. Foto: Pa Photos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Parlamentet i Skottland har godkjent å gjøre sanitetsprodukter for kvinner gratis, skriver Reuters. Tirsdag vedtok de det nye lovforslaget, men det skal likevel opp i en ny runde hvor det kan bli foreslått endringer.

Alle partier i parlamentet var positive til forslaget, skriver BBC.

Forslaget ble fremmet av Monica Lennon i partiet Labour i 2017, men møtte motstand i starten.

Ifølge Reuters blir landet det første i verden til å gjøre det, og det vil koste omtrent 24 millioner pund i året, noe som er rundt 300 millioner norske kroner.

- Milepæl

Bind og tamponger vil dermed bli tilgjengelig på offentlige steder som ungdomsklubber, apoteker og forsamlingshus i landet.

Lennon sier det vil være en milepæl for å normalisere menstruasjon.

- Det vil sende ut et ordentlig signal til folket om hvor seriøst vi tar likestilling i parlamentet, sa hun under debatten, gjengitt av Reuters.

Allerede i 2018 ble produktene gratis på skoler og universiteter i landet. Det kom etter en undersøkelse som viste at én av fire studenter og elever i Skottland sleit med å få tak i mensenprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer