Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bio-fly tok av i dag

Vellykket tur fra London til Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flyselskapet Virgin Atlantic ble i dag det første selskapet i verden som prøvde ut biodrivstoff på et kommersielt fly.

Det var i formiddag at et fly av typen Boeing 747 tok av fra Heathrow i London og landet i Amsterdam - riktignok uten passasjerer, melder CNN.

- Dette er en historisk dag. Vi har bevist at man kan fly med biodrivstoff uten at man må bygge helt nye fly, sier Richard Branson, flyselskapets president.

Drivstoffet består av 20 prosent biobrensel, som igjen består av både kokosnøtt- og babassuolje. Kun en av motorene i flyet var koblet til en tank fylt med biodrivstoff. Dersom det oppstod problemer kunne dermed de tre andre motorene i flyet brukes på ordinær måte.

Mens Branson hevder han leder an i en grønn revolusjon, står miljøkritikerne i kø. Biodrivstoff reduserer CO2-utslippene, men produksjonen av slike stoffer legger stort press på sårbar natur og knappe matressurser. Og det er verdens fattigste som rammes hardest av dette.

- Biodrivstoff er en avsporing i kampen mot klimaendringer. Det kommer stadig flere bevis for at reduksjonen i CO2-utslippene som følge biodrivstoff er ubetydelig, sier han til CNN.

- De neste årene vil det bli utviklet nye typer drivstoff, svarer Branson kritikerne. Han var strålende fornøyd med dagens flytur.

- For et år siden sa man at det var umulig å fly i 32 000 fots høyde med biodrivstoff uten at det ville fryse. I dag har vi utført et eksperiment som viste seg å virke, sier Branson, som har stor tro på at flyindustrien vil tenke miljøvern i tida framover.

- Innen tre år tror jeg det vil være mulig å ha med passasjerer på flyene som går på biodrivstoff. Om seks år håper jeg Virgin vil fly med biobrensel over hele verden, sier Branson.

image: Bio-fly tok av i dag
GOD BLANDING:
Drivstoffet består av 20  prosent biobrensel, som igjen består av en blanding av kokosnøtt- og babassuolje. Foto: AFP
GOD BLANDING: Drivstoffet består av 20 prosent biobrensel, som igjen består av en blanding av kokosnøtt- og babassuolje. Foto: AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media