Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bio-frykt stengte Norges USA-ambassade

WASHINGTON (Dagbladet): Bioterroren ble virkelighet for de 44 ansatte ved Norges USA-ambassade da det oppsto tvil ved en miltbranntest av en kvinnelig ansatt. Hun ble innlagt på sykehus. Alarmen gikk i ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det óg slått fast at det er miltbrannsmitte i postrommet til USAs høyesterett. Det blir også meldt om «sannsynlig smitte» i bygningen som huser det amerikanske helsetilsynet.

Vollebæk testet

Alle ansatte som arbeider i direkte kontakt med den norske ambassadens post, er blitt satt på forebyggende antibiotika. Halvparten av de ansatte, inkludert ambassadør Knut Vollebæk, er testet i løpet av helga.

Ambassaden var i går stengt, og postrommene ble testet for miltbrannsmitte. Vollebæk flyttet ambassadens virksomhet over i sin bolig. - Jeg ble testet søndag kveld, og fikk resept på antibiotika. Etter rådene vi har fått, kommer jeg foreløpig ikke til å ta medisin, sier Knut Vollebæk.

- Dette forteller noe om hvordan situasjonen er. Det vi har gjort, er å følge rådene fra amerikanske myndigheter. Vi fikk vite at når vi hadde et tilfelle der det er tvil, burde vi stenge ambassaden til den var undersøkt, sier Vollebæk.

Tar det nøkternt

Doktor Timothy Burgess i National Naval Medical Center i Bethesda, som har gitt råd til ambassaden, sier det ikke er nødvendig for de ansatte eller deres familier som ikke arbeider direkte i postsorteringen, å teste seg for miltbrann. Ambassaden vil holde et allmøte for de drøyt 20 diplomatene og like mange lokalt ansatte nordmenn og amerikanere når testresultatene foreligger, trolig når ambassaden gjenåpner i dag.

- Skaper dette angst og usikkerhet?

- Det vil jeg ikke si. De ansatte tar dette veldig bra, men det er klart vi ser annerledes på ting etter 11. september. Det er jo dette det snakkes om her når kampen mot terrorismen vises i alle kanaler hele tida. Terroren skaper store hindringer og gjør det vanskeligere å gjennomføre våre daglige gjøremål, sier Vollebæk.

Tar antibiotika

Alle institusjoner som får posten sin fra sentralen i Brentwood Road, er anbefalt å ta forholdsregler. Postmann Robert Outterbridge, som leverer posten til den norske ambassaden, blir svært interessert når han får vite at ambassaden er stengt på grunn av post han har levert.

- Klart det gjør meg bekymret. - Vi ble alle satt på Cipro (antibiotika) i forrige uke, forteller han.

Han arbeider ved Friendship-postkontoret, som mottar posten fra Brentwood, og har 300 kolleger som alle nå tar forebyggende medisin.

Apotekene nedrent

Den kvinnelige ambassadeansatte ble fredag innlagt på sykehus og er satt på forebyggende antibiotika. Legene valgte den sterkeste medisinen hele USA nå kjenner varemerkenavnet på. Apotekene blir nedrent av folk som vil hamstre Cipro. Kvinnen fikk medikamentet intravenøst.

Ambassaden får sin post fra sentralen i Brentwood Road, samme sentral som behandlet brevet med miltbrannsmitte adressert til flertallslederen i Senatet, Tom Daschle. 28 personer i Daschles kontor ble eksponert for smitten da brevet ble åpnet.

Ingen rettet oppmerksomheten mot Brentwood før en av de ansatte ble syk av inhalert miltbrann. Da var to av kollegene allerede døde natta før av inhalert miltbrann.

I to uker har derfor de som behandler posten ved den norske ambassaden gjort jobben sin med gummihansker og støvmasker med filter beregnet til å stenge ute miltbrannsmitte.

FULL SJEKK: Tidligere fallskjermsoldat John Koerner og pensjonert atomingeniør Andrew Giovio ankom den norske ambassaden i går kveld, og ikledde seg beskyttelsesutstyr for å sjekke ambassadens postrom for miltbrannsmitte.
Hele Norges coronakart