Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biokotter 15 selskaper

Hverken Coca-Cola, Sanyo eller Esso overlevde den etiske rensingen til KLP. Se lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et av landets største livsforsikringselskap Kommunal landspensjonskasse (KLP) har nå utelukket 15 selskaper i fra sin investeringsportefølje fordi de ikke oppfyller de etiske minstekravene KLP stiller til sine finansielle investeringer.

Exxon Mobil og Marathon Oil er de siste i rekka over utestengte selskaper - og de første på grunn av korrupsjon. Begge selskapene er innvolvert i en korrupsjonssak i Ekvatorial Guinea, hvor de gjennom flere år systematisk har betalt flere hundre millioner dollar til statssjefen, hans slektninger, og regjeringsrepresentanter.

På en pressekonferanse i dag offentliggjorde KLP sin liste over syndefulle selskaper de ikke vil ta i. Og der finnes en rekke svært kjente navn nordmenn daglig handler med.

 • BASF - Globalt kjemikaliekonsern. Rapporter om smugling og salg av ulovlige og ikke godkjente sprøytemidler. Datterselskapet Microflo ble i 2002 dømt til å betale i overkant av 1 million dollar i kompensasjon.
 • Chevron Texaco - Olje- og energigigant. Rapporter om at nigerianske sikkerhetsstyrker benyttet Chevron-kontraherte båter og helikoptre under angrep på landsbyer i Delta Staten og en gisselsituasjon på selskapets Parabe plattform hvor flere personer ble drept. 2) Rapporter om at selskapet i en årrekke har dumpet store mengder toksisk avfall i Ecuador ved hjelp av metoder som er forbudt i en rekke land.
 • Coca-Cola - Leskedrikkgigant. ILO-rapporter om mord på to fagforeningsledere i Colombia. Rapporter om at Coca-Cola tapperier i Colombia samarbeider med paramilitære for å avskrekke fagforeningsledere og at fagorganiserte har blitt utsatt for tortur og kidnapping.
 • Du Pont - Industrigigant. Dømt for bedrageri og svindel i forbindelse med sprøytemiddeletet Benlate for skader på miljø og mennesker (blant annet fosterskader).
 • Marriott - Hotellgigant. Rapporter om seksuell utnyttelse av barn ved Marriotthotell i Costa Rica under flere år. Selskapet assosiert til hendelsene i dokumentasjon som ble brukt i rettssak i Costa Ricas høyesterett. Dokumentasjon som viser til at hotellets resepsjonister var delaktige i nettverket. Dette bryter mot FNs Barnekonvensjon og hotellnæringens tolkninger av hvordan næringen skal etterleve denne.
 • EnCana - Olje- og gassgigant. Rapporter om at OCP-konsortiet hvor EnCana har en andel på 31,4%, bygget en oljerørledning med utilstrekkelig miljømessig og sosial standard og utgjorde dermed en trussel mot lokalsamfunnet og miljøet.
 • BHP Billiton - Olje- og råvaregigant.

  Rapporter om at selskapet krever 'workplace agreements' ved ansettelse i deler av virksomheten. Dette assosieres til brudd på ILO-konvensjon C98 om fri forhandlingsrett. ILO har kritisert australske myndigheter for å tillate slik praksis. Global Compact har kontaktet selskapet og påpekt kritikken fra ILO.

 • Occidental Petrolium - Olje- og gassselskap. I 1998, ble landsbyen Santo Domingo i Colombia bombet og 17 sivile drept. Colombiansk personell vitner om at selskapet Air Scan gav koordinater for bombingen til de militære. Air Scan var kontrakhert av Occidental Petroleum for å håndtere selskapets sikkerhet. Air Scan var på oppdrag for Occidental Petroleum når koordinatene ble gitt til de militære.
 • Sanyo Electric - Elektrogigant. Rapporter om systematisk diskriminering av kvinner ved fabrikk i Mexico. Negativ graviditetstest kreves for å få og beholde ansettelse. Dette kan assosieres til brudd både mot mexicansk lov og ILO-konvensjon C111. Negativ graviditetstest kreves for å få og beholde ansettelse. Dette kan assosieres til brudd både mot mexicansk lov og ILO-konvensjon C111. Selskapet informerte i 2003 om at de vil fortsette med denne praksisen.
 • Singapore Technologies - Teknologigigant med mineportefølje. I 2003 opplyste politikere fra Singapore at selskapet produserer og vil fortsette å produsere landminer. Dette er i strid med konvensjonen om forbud mot produksjon av landminer.
 • Unilever - Næringsmiddelgigant. Rapporter om dumping av giftig kvikksølvholdig avfall ved en fabrikk i India. Selskapet har innrømmet, stengt fabrikken og fjernet avfallet. Oppryddingsarbeidet er ikke planlagt eller konkretisert.
 • Wal-Mart - Isenkramgigant. Rapporter om brudd mot organisasjonsfriheten og mindreåriges ansettelsesvilkår i USA. Rapporter om diskriminering ved en fabrikk i Guatemala hvor kvinner som søker ansettelse må oppgi om de er gravide.
 • Repsol - Oljeselskap. Rapporter om at OCP-konsortiet hvor EnCana har en andel på 31,4%, bygget en oljerørledning med utilstrekkelig miljømessig og sosial standard og utgjorde dermed en trussel mot lokalsamfunnet og miljøet.
 • Exxon Mobile - Olje- og energigigant. Rapport om medvirkning i korrupsjon i Ekvatorial Guinea der seks oljeselskap kritiseres for systematisk, og gjennom flere år, å ha betalt hundretalls millioner dollar til statslederen, hans slektninger og regjeringsmedlemmer, for å få tilgang til landets oljeressurser. Den rapporterte adferd strider mot OECD Retningslinje VI om bekjempelse av bestikkelser, og Global Compact prinsipp 10 om anti-korrupsjon.
 • Marathon Oil - Oljeselskap. Rapport om medvirkning i korrupsjon i Ekvatorial Guinea der seks oljeselskap kritiseres for systematisk, og gjennom flere år, å ha betalt hundretalls millioner dollar til statslederen, hans slektninger og regjeringsmedlemmer, for å få tilgang til landets oljeressurser. Den rapporterte adferd strider mot OECD Retningslinje VI om bekjempelse av bestikkelser, og Global Compact prinsipp 10 om anti-korrupsjon

  Det er det svenske analyseselskapet GES Investment Services som på vegne av KLP har sett på samfunnsansvaret i selskapene det investeres i. I utgangspunktet blir alle selskap på fy-lista utestengt i fem år, eller til selskapet har dokumentert at den etiske standarden er forbedret til det akseptable.

image: Biokotter 15 selskaper
<B>PROTEST:</B> En Coca-Cola-ansatt i Atlanta viser frem denne protesten. Bakgrunnen for aksjonen som ble arrangert for et par år siden var selskapets holdning til fargede. Nå er leskedrikkgiganten kastet ut fra investingslista til KLP Forsikring.
<B>KJEDE:</B> Den amerikanske kjeden Wal-Mart er ett av selskapene som er bannlyst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media