Biolog ble truet med gevær i skogen

Forskere og naturforkjempere opplever vold, sabotasje og trusler fra grunneiere og rovdyrhatere.

BLE ANGREPET: Biolog Tom Hellik Hofton har både blitt skutt etter og angrepet av folk som ikke liker at han ferdes i skogen. Foto: Tor Bjarne Christensen/ Natur & Miljø.
BLE ANGREPET: Biolog Tom Hellik Hofton har både blitt skutt etter og angrepet av folk som ikke liker at han ferdes i skogen. Foto: Tor Bjarne Christensen/ Natur & Miljø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «Forskere ferdes på eget ansvar» står det skrevet på et stort skilt i Mobergetvegen ved en skog i Elverum. Skiltet beskriver en utbredt holdning til de som kjemper for å kartlegge og bevare naturverdier i norsk natur.

Bladet Natur & Miljø har snakket med en rekke biologer, forskere, ansatte i miljøforvaltningen og miljøvernere som har opplevd alvorlige trusler og represalier fra rovdyrhatere og grunneiere.

Skutt etter
Biolog Tom Hellik Hoftun, som jobbet med å dokumentere naturverdier i den nå vernede Trillemarka i Buskerud, opplevde å bli skutt etter for et par år siden.

— Mannen skjelte og smelte og sa at jeg bare måtte passe meg fordi det var jakt og da kunne det hende jeg ble tatt av dage. Da han var kommet tretti meter fra meg, fyrte han av to skremmeskudd med geværet sitt. Jeg så ikke hvilken retning han skjøt, men det var liten tvil om at budskapet var rettet mot meg, forteller Hofton til bladet.

I vår ble han angrepet. En rasende mann slengte seg av sykkelen grep biologen i kraven og holdt knyttneven opp i ansiktet på ham.

- Han sa at han nok visste hva jeg drev med og at det kunne hende at han skulle samle noen folk og komme og ta meg, sier Hofton.

Aggresjonen mot Hofton finnes det skriftlig bevis for. Da et offentlig kartleggingsprosjekt av bekkekløfter i Buskerud skulle i gang i 2008, sendte grunneiere i Nore og Uvdal et klagebrev til Fylkesmannen som gikk svært langt: «Det er en krigserklæring å engasjere en person som Hofton. (...) Vi kan ikke lenger ta ansvar for at slike personer ferdes trygt hvis de treffes på når registreringer blir gjort. Dette er ikke å regne som en trussel, men hvordan en reagerer hvis en treffer slike personer i skogen tør vi ikke engang å tenke på», skrev grunneierne.

Har fått bildekkene skåret opp
Øistein Høgseth, som har forsket på gaupe og ulv i en årrekke, har både mottatt trusler og vært utsatt for hærverk på bilen.

—Jeg har fått trusler om at jeg skal få så mye juling at jeg ikke kan stå på beina og fått bildekkene skåret i stykker, forteller han.

Flere som Naturvernforbundets blad har snakket med har opplevd ekle tekstmeldinger, oppringninger til alle døgnets tider og sjikane. En person forteller at folk har stått utenfor boligen hans om natta og banket i veggene og bråket med motorsag. Noen har sluttet i jobbene sine, enkelte har vurdert å flytte og andre er blitt oppfordret til å skaffe seg voldsalarm. Hofton og Høgseth lar seg ikke skremme.

- For meg gir de bare en ekstra motivasjon til å fortsette arbeidet, sier Høgseth, som understreker at det dreier seg om unntakstilfeller.

- Forkastelig
Miljøvernminister Erik Solheim reagerer sterkt på historiene.

- Det er fullstendig forkastelig hvis folk utsettes for slik sjikane og trusler. Dette er saker for politiet, og jeg vil oppfordre alle
som opplever slikt til å anmelde det, sier han til Natur & Miljø.

Seniorforsker Kjetil Skogen i Norsk institutt for naturforskning (NINA), sier at de kjenner til represalier mot forskere. Ifølge Økokrim er bruk av trusler av et kjent fenomen i miljøer der det foregår ulovlig jakt på rovdyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer