Biolog ble truet med gevær i skogen

Forskere og naturforkjempere opplever vold, sabotasje og trusler fra grunneiere og rovdyrhatere.

BLE ANGREPET: Biolog Tom Hellik Hofton har både blitt skutt etter og angrepet av folk som ikke liker at han ferdes i skogen. Foto: Tor Bjarne Christensen/ Natur & Miljø.
BLE ANGREPET: Biolog Tom Hellik Hofton har både blitt skutt etter og angrepet av folk som ikke liker at han ferdes i skogen. Foto: Tor Bjarne Christensen/ Natur & Miljø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «Forskere ferdes på eget ansvar» står det skrevet på et stort skilt i Mobergetvegen ved en skog i Elverum. Skiltet beskriver en utbredt holdning til de som kjemper for å kartlegge og bevare naturverdier i norsk natur.

Bladet Natur & Miljø har snakket med en rekke biologer, forskere, ansatte i miljøforvaltningen og miljøvernere som har opplevd alvorlige trusler og represalier fra rovdyrhatere og grunneiere.

Skutt etterBiolog Tom Hellik Hoftun, som jobbet med å dokumentere naturverdier i den nå vernede Trillemarka i Buskerud, opplevde å bli skutt etter for et par år siden.

— Mannen skjelte og smelte og sa at jeg bare måtte passe meg fordi det var jakt og da kunne det hende jeg ble tatt av dage. Da han var kommet tretti meter fra meg, fyrte han av to skremmeskudd med geværet sitt. Jeg så ikke hvilken retning han skjøt, men det var liten tvil om at budskapet var rettet mot meg, forteller Hofton til bladet.

I vår ble han angrepet. En rasende mann slengte seg av sykkelen grep biologen i kraven og holdt knyttneven opp i ansiktet på ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer