Biolog fotograferte den uhyre sjeldne fuglen for første gang. Så drepte han den

På sosiale medier blir biologen sammenlignet med tannlegen som drepte løven Cecil.

 FANGET, FOTOGRAFERT OG DREPT:  Dette bildet av den utrydningstruede mustasjeisfuglen er blant de aller første - om ikke det første - bildet av den sjeldne fuglearten og ble tatt i slutten av september på Solomon-øyene. Etter den ble fotografert, ble den avlivet. Foto: American museum of natural history
FANGET, FOTOGRAFERT OG DREPT: Dette bildet av den utrydningstruede mustasjeisfuglen er blant de aller første - om ikke det første - bildet av den sjeldne fuglearten og ble tatt i slutten av september på Solomon-øyene. Etter den ble fotografert, ble den avlivet. Foto: American museum of natural historyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet er trolig et av de aller første - om ikke det første - bildet av et medlem av den utrydningstruede og uhyre sjeldne fulgearten mustasjeisfugl.

Bildet, som ble tatt av biologen og forskeren Chris Filardi i slutten av september på Solomon-øyene, går nå verden rundt, men av en helt annen grunn enn den sjeldne observasjonen og påfølgende bildetakingen.

Fanget, fotografert, drept For etter at Filardi og hans kolleger fra Det amerikanske naturhistoriske museum hadde fotografert fuglen, tok biologen Filardi livet av den. Eller som biologen selv skriver, fuglen ble «samlet som en prøve for ytterligere studier».

 «SAMLET SOM PRØVE»:  Biologen skriver selv at avlivingen av fuglen vil på lengre sikt være fordelaktig, og hjelpe oss til å forstå den bedre. Foto: American museum of natural history
«SAMLET SOM PRØVE»: Biologen skriver selv at avlivingen av fuglen vil på lengre sikt være fordelaktig, og hjelpe oss til å forstå den bedre. Foto: American museum of natural history Vis mer

Etter at nyheten om observasjonen, fotograferingen og den påfølgendende avlivingen først ble kjent gjennom Audubons nettsider, en amerikansk miljø- og fuglevernsorganisasjon, har biologen Filardi fått gjennomgå, blant annet i amerikansk presse og på sosiale medier.

Blant mediene som omtaler den spesielle nyheten, er britiske The Independent og den amerikanske utgaven av Huffington Post.

Sammenlignes med løven Cecil Bildet ble blant annet delt på Det amerikanske naturhistoriske museums Facebook-sider, men er nå slettet. På omtrent hver eneste post de siden har lagt ut, figurer det kritiske kommentarer om Filardi og hans beslutning om å avlive mustasjeisfuglen.

«Chris Filardi burde bli stilt for retten», «Hva i helvete er gærent med dere» og «De er ikke bedre enn den løvedrepende tannlegen!» er blant kommentarene som har blitt skrevet på det naturhistoriske museets Facebook-sider det siste døgnet.

Svarte på kritikken På onsdag svarte Filardi på kritikken ved et innlegg på Audubons nettsider, hvor han blant annet forklarer hvor vanskelig han synes det var å ta avgjørelsen om å avlive fuglen.

«I et kvart århundre har jeg jobbet for å bevare villmarksområder, [...] de ikke-menneskelige organismene som trives der og vår egen arts interaksjon med disse stedene», heter det blant annet i teksten.

«Vårt nylige feltarbeid handlet ikke bare om å finne mustasjeisfuglen. Dette var ikke 'trofe-jakt'», legger Filardi til.

- Hjelper oss å forstå Ifølge The Independent er det anslått at det finnes et sted mellom 250 og 1000 voksne mustasjeisfugler i verden, og klassifiseres dermed som utrydningstruet.

Filardi mener likevel at avlivingen vil på lengre sikt være fordelaktig fordi man kan vitenskapelig måle og dokumentere fuglens distinkte trekk og menneskenes innvirkning på mustasjeisfuglens overlevelse.

«Avgjørelsen om å samle en prøve [...] gjenspeiler standardpraksisen til felt-biologer», skriver Filardi.