Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biolog mener man må sprenge eller brenne hvalen som grunnet i Hvalsund i Hvaler

- Ikke noen god idé å dra ut hvalen hvis den er døende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold, mener at hvalen som har grunnet i Hvaler, er en finnhval. Han tror ikke det var noen god idé å dra dyret ut på dypt vann, ettersom han tror dyret er døende.

Redningsselskapet fikk dratt hvalen ut av sundet i ettermiddag. Hvalen stridte i mot, men måtte etterhvert gi etter for redningsbåtens krefter.

- I seg selv er det ganske sensasjonelt at et finnhval har funnet veien inn til Østfoldskysten. Den er sjelden, og ikke vanlig i området. Nå har de jo dratt hvalen ut av sundet, men ettersom det er ganske sannsynlig at denne hvalen er døende, vil den nok drive inn igjen mot land. Men nå har den i hvert fall fått en sjanse, sier Båtvik til Dagbladet, som mener at andre tiltak kunne vært mer lure.

- Ikke lurt å dra den ut Båtvik er ikke helt sikker på om det er lurt å dra den cirka femten meter lange hvalen ut av Hvalsund.

- Det er nok kanskje ikke noen god idé. Dette er en hval som er døende, det er helt klart. Dette er ikke en frisk hva som har forvillet seg inn i en fjord, mener Båtvik.

- Spreng eller brenn Båtvik ser at redningsforsøket er velmenende, men tror ikke det løser problemet.

- Man kunne heller dratt hvalen opp på land. Hvis man drar den ut på dypere vann og tror man skal bli kvitt problemet, tar man ganske feil. Hvis dyret da dør, vil det bare drive inn mot land igjen, sier Båtvik, som kommer med to forslag dersom dyret dør:

- Det er mulig å dra dyret ut til avfallsanlegget Frevar, som er et stort forbrenningsanlegg. Det er heller ikke uvanlig at store spermhvaler som strander, for eksempel på Fæyøyene, blir dratt ut på havet før man sprenger dem. Dette sier jeg fordi dyret åpenbart er døende, og da kan det kanskje være greit å la det dø, før man så brenner det opp eller sprenger det, sier Båtvik.

- Kan ha spist plast Ifølge Båtvik kan årsaken til at dyret er sykt være at det har spist plastikk.

SPRENG ELLER BRENN: Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold tror hvalen er døende, og mener da at den beste løsningen er å sprenge eller brenne den.
SPRENG ELLER BRENN: Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold tror hvalen er døende, og mener da at den beste løsningen er å sprenge eller brenne den. Vis mer

- Vi har erfart at flere hvaler langs Østfoldskysten er utmagret og avkrefta. Når vi da har obdusert dyrene, har vi funnet masse plast. Hvalene har da spist plasttønner, plastkanner og masse mikroplast, sier Båtvik, som kan fortelle at dette er et stort problem på alle verdens hav.

- Det kan hende at også den hvalen har spist masse plast. Plasten tilstopper fordøyelsen til hvalen, noe som fører til at den dør, sier Båtvik, som mener det vil være interessant å obdusere hvalen som har gått på grunn i Hvalsund.

OBDUKSJON: Biolog Jan Ingar Båtvik vil være interessert i å obdusere hvalen for å se om den har spist plast.
OBDUKSJON: Biolog Jan Ingar Båtvik vil være interessert i å obdusere hvalen for å se om den har spist plast. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!