Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biologer har funnet en ny apeart i Kongo

En god porsjon flaks og en usannsynlig observasjon førte til funnet.

NY ART: Cercopithecus lomamiensis er en ny apeart som er funnet i Kongo. Dette er en voksen hann. Foto: Maurice Emetshu
NY ART: Cercopithecus lomamiensis er en ny apeart som er funnet i Kongo. Dette er en voksen hann. Foto: Maurice Emetshu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et forskerteam forteller at de har funnet en helt ny apeart i de mest uberørte skogene i Kongo. Apearten er velkjent for jegere i området, men fram til nå har den vært ukjent for resten av verden, skriver CNN.

Den nye arten har fått navnet Cercopithecus lomamiensis, ifølge forskningsrapporten. Forskerne forteller at dette er den andre oppdagelsen av en apeart på 28 år.

- Vi trodde aldri at vi kom til å finne en ny art her, men Lomami-området stort og har vært lite undersøkt av biologer, sier John Hart, som har ledet forskningsprosjektet, til CNN.

Usannsynlig observasjon Han forteller at det var en god porsjon flaks, godt mannskap i felt og en usannsynlig observasjon som begynte prosessen.

- Våre folk hadde et rutinestopp i Opala. Der er det nærmeste bosettingen til området vi jobbet i, forklarer Hart.

Teamet kom over en ape som var bundet til en stolpe, som viste seg å være kjæledyret til Georgette, datteren til en lokal skoleleder.

Hun adopterte den unge apen da moren ble drept av en jeger. Hennes far fortalte at apen var en Lesula, som var velkjent for jegerne i området. Forskerne tok bilder og viste dem til Hart.

- Jeg så med en gang at dette var noe annet. Den så litt ut som en ape østfra, men fargene var annerledes, sier Hart.

Lesulaen hadde store, nesten menneskeliknende øyne, rosa ansikt og en lys pels. Apearten som kommer østfra har innsunkne øyne i et mørkt ansikt, og har lyse striper i ansikte. Denne apen heter Hamlyns ape, og er også kjent som uglefjes-apen Cercopithecus hamlyni.

Tre år Dyr kan, som mennesker, ha svært forskjellig utseende, men være av samme art. Så Hart og hans forskerlag måtte forske for å bevise det de trodde om Lesulaen.

Prosessen har tatt tre år.

Antropologen Christopher Gilbert forteller at forskjellen på de to er slående.

- Etter å ha sammenlignet dem, konkluderte vi fort at dette sannsynligvis var noe helt annet enn vi hadde sett før, sier Gilbert til CNN.

Resultatene av undersøkelsene av apens anatomi ble støttet av genprøver.

- Apene er forskjellige, og har vært det i noen millioner år. Dette beviser at det er steder i verden som vi ikke kjenner godt til ennå, sier Gilbert.

Lesulaen har blitt funnet i et stort område mellom Lomami- og Tshuapa elvene. Fram til nylig har det vært et av de minst undersøkte områdene for biologer.

FANGET: Til venstre er en voksen hann, og til høyre er en hunn, som ble funnet i Opala. Foto: Maurice Emetshu/J. A. Hart
FANGET: Til venstre er en voksen hann, og til høyre er en hunn, som ble funnet i Opala. Foto: Maurice Emetshu/J. A. Hart Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media