Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Biologisk bestemt at menn banker opp kvinner

- Vold mot kvinner skyldes mannlige hormoner, mener forsker i rettspsykiatri, Tomas Eriksson. Han møter motstand hos behandlingsinstitusjoner som mener at teorien fraskriver mannen ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 50 000 norske kvinner ringte til krisesentre i fjor etter å ha blitt mishandlet av sin egen mann. 7000 kvinner var innom krisesentre.

Kjønnsroller og sosiale forhold gis ofte som forklaring på menns voldsbruk mot kvinner. Dette avviser nå forsker Tomas Eriksson, medlem i det svenske medisinske forskningsrådet.

- Jeg er helt sikker på at dette ikke skyldes sosiologi eller kultur. Det er sterke grunner til å tro at slik vold er biologisk bestemt, styrt av mannlig testosteron. Blant alle pattedyr er hannen mer aggressiv enn hunnen. Det ville være merkelig om dette skulle være kulturelt tillært hos mennesket, sier Eriksson.

- Menn har ulikt testosteronnivå. De som bruker vold har et høyt nivå, og mangler andre måter å hevde seg på.

Eriksson påpeker at forholdet mellom menns testosteronnivå og voldsovergrep støtter teorien, fordi antall voldsovergrep synker med alder, i likhet med testosteronnivået.

Teorien får støtte fra professor og avdelingsoverlege Egil Haug ved hormonklinikken ved Aker sykehus.

- Klart testosteron er årsaken til at menn er mer voldelige enn kvinner. Menn er litt modigere og mer pågående i krisesituasjoner. Det passer veldig godt med virkningen av mannlige kjønnshormoner, i likhet med i dyreverdenen.

Vellykket metode

Forsøk fra både Norge og Sverige har vist hvordan medisinsk behandling kan dempe aggresjonsnivå.

- Medikamenter som demper testosteronproduksjonen har vist seg enormt effektivt for å fjerne aggressivitet. Dette er prøvd ut tidligere på norske voldsutøvere og de har blitt svært snille og føyelige etterpå, forteller Eriksson. Han mener man bør slutte med prateterapien på voldsutøverne og heller satse på medisinsk behandling. Professor Egil Haug støtter ikke Eriksson på dette punktet.

- I praksis er dette kjemisk kastrasjon. Da skal det sannelig være godt dokumentert at det fungerer og er nødvendig. Det er et dramatisk inngrep i en persons liv og helse. Jeg har veldig liten tro på at det blir akseptert i Norge, sier professor Haug.

Møter motstand

Alternativ til vold er de eneste som tilbyr hjelp til menn som slår. De er heller ikke begeistret for Erikssons teori.

- Vi jobber hele tida med å få mennene til å ta ansvar for sine handlinger. Testosteronforklaringen fritar dem for ansvar og kontroll, sier psykolog Ingunn Rangul Askeland.

- Testosterondebatten viser hva menn er i stand til å finne på for å fraskrive seg ansvar, konstaterer Tove Smaadahl, daglig leder ved Krisesentersekretariatet. Smaadahl avviser fullstendig biologiske forklaringer og behandlingsmetoder. Hun mener menn ville brukt vold mot alle, ikke bare kona, om testosteron var forklaringen.