- Biologisk bestemt at menn banker opp kvinner

- Vold mot kvinner skyldes mannlige hormoner, mener forsker i rettspsykiatri, Tomas Eriksson. Han møter motstand hos behandlingsinstitusjoner som mener at teorien fraskriver mannen ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nesten 50 000 norske kvinner ringte til krisesentre i fjor etter å ha blitt mishandlet av sin egen mann. 7000 kvinner var innom krisesentre.

Kjønnsroller og sosiale forhold gis ofte som forklaring på menns voldsbruk mot kvinner. Dette avviser nå forsker Tomas Eriksson, medlem i det svenske medisinske forskningsrådet.

- Jeg er helt sikker på at dette ikke skyldes sosiologi eller kultur. Det er sterke grunner til å tro at slik vold er biologisk bestemt, styrt av mannlig testosteron. Blant alle pattedyr er hannen mer aggressiv enn hunnen. Det ville være merkelig om dette skulle være kulturelt tillært hos mennesket, sier Eriksson.

- Menn har ulikt testosteronnivå. De som bruker vold har et høyt nivå, og mangler andre måter å hevde seg på.

Eriksson påpeker at forholdet mellom menns testosteronnivå og voldsovergrep støtter teorien, fordi antall voldsovergrep synker med alder, i likhet med testosteronnivået.

Teorien får støtte fra professor og avdelingsoverlege Egil Haug ved hormonklinikken ved Aker sykehus.

- Klart testosteron er årsaken til at menn er mer voldelige enn kvinner. Menn er litt modigere og mer pågående i krisesituasjoner. Det passer veldig godt med virkningen av mannlige kjønnshormoner, i likhet med i dyreverdenen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer