Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

"Biologisk våpen" var brannbil

Hans Blix innrømmer at han var sjokkert over den amerikanske etterretningen rett før Irak-krigen begynte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende leder for FNs våpeninspektører Hans Blix sier han ble rystet over den dårlige kvaliteten på amerikanske og britiske etterretningsrapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak.

I et intervju med BBC sier Blix at informasjonen han fikk, aldri ledet våpeninspektørene til interessante funn.

- Bare i tre av tilfellene fant vi noe som helst, og masseødeleggelsesvåpen så vi aldri noe til. Da tenkte jeg: Hvis dette er den beste etterretningen de har, og vi ikke finner noe, hva da med alt det andre?

Et tysk medlem av FN-gruppene som lette etter ulovlige våpen i Irak sier til magasinet Der Spiegel at opplysningene om irakiske masseødeleggelsesvåpen som USAs utenriksminister Colin Powell ga til Sikkerhetsrådet var en «stor bløff.»

Ifølge den tidligere våpeninspektøren Peter Franck kom Powell med direkte usannheter, blant annet når han viste satellittbilder av lastebiler som han hevdet ble brukt til å desinfisere anlegg for produksjon av kjemiske og biologiske våpen.

- Våpeninspektørene hadde allerede undersøkt lastebilene og slått fast at det dreide seg om brannbiler, sier Franck.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media