Biologiske faktorer

Er det klokt å la biologiske kriterier styre politiske valg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skriv leserkommentar

Slik kommer du i gang med navn og bilde i debatten

LIKESTILLINGSOMBUD Beate Gangås ber velgerne stemme inn kvinner, funksjonshemmede, homofile, unge og innvandrere. Derimot bør velgerne sky hvite, heteroseksuelle og middelaldrende menn uten funksjonshemning. Det beste man kan si om utspillet er at det har et aktverdig formål. Selvfølgelig er det nødvendig at sammensetningen i folkevalgte organer speiler befolkningens bredde og mangfold. Målene er ikke nådd, og vil fremdeles kreve seig og vedvarende innsats. Det er f.eks. liten tvil om at menns egeninteresse er et hinder for kvinners vei til politiske posisjoner og lederjobber i arbeidslivet. Mer likestilling betyr færre muligheter for menn. Så enkelt, ubehagelig og vanskelig er det.

DEN COCKTAIL av trengende grupper som Beate Gangås har mikset, smaker ikke bra. De markører likestillingsombudet trekker fram er alle – i en eller annen form – av biologisk eller fysisk karakter: kjønn, etnisk bakgrunn, seksuell legning, alder og fysiske avvik. At slike forhold er viktig for menneskers liv og identitet, vil ingen benekte. Men er det mulig – eller ønskelig – å hevde at det er en direkte sammenheng mellom biologisk eller seksuell gruppetilhørighet og politiske interesser?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer