Birgit Skarstein hylles etter oppgjør med kroppspresset

- Se på beina. Disse har fått gjennomgå fra folk som mener de ikke er fine nok til å gå i skjørt eller være på stranda, skriver hun.

LAM: Idrettsutøveren forteller at hun selv har erfart hvor betydningsløst det er å bry seg om hvordan kroppen ser ut. Foto: Erik Norrud
LAM: Idrettsutøveren forteller at hun selv har erfart hvor betydningsløst det er å bry seg om hvordan kroppen ser ut. Foto: Erik NorrudVis mer

Den norske paralympics-utøveren Birgit Skarstein (30), kjent som Norges beste, går hardt ut mot stygge kommentarer rundt sin egen kropp.

I et flammende innlegg på sin egen Facebook-side tar hun et oppgjør med kroppspress, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

«Hva om vi ble enige om at det er hva vi kan bruke kroppen til som kan bety noe for oss?», skriver hun.

- Klikker helt

Innlegget var før midnatt søndag delt over 2200 ganger, og hadde mottatt over 10 000 likerklikk.

Etter å ha lagt ut innlegget, er hun mer enn fornøyd med responsen hun har fått. På spørsmål fra VG, gir hun uttrykk for at hun syntes det er kjempekult at folk verdsetter temaet.

- Herregud, det klikker jo helt her. Jeg synes det er kjempekult, og det viser at det er et tema som mange har et forhold til. Folk kjenner seg kanskje litt igjen, sier Skarstein til avisa.

- Jeg synes det er spesielt kult at så mange har delt det, for det betyr jo at folk kjenner seg igjen i det jeg skriver, legger hun til.

«Brutalt møte»

Videre skriver Skarstein om hvordan skaden som gjorde henne lam påvirket henne i begynnelsen, og hvordan hun på en familietur til Spania fikk et «brutalt møte med den nye virkeligheten».

«Mitt eneste ønske var å ligge i skyggen ved hotellet og lese ei bok. Jeg så ikke poenget med å gå til stranda lenger.»

På et underlag av sand, ferdes ikke rullestolen Skarstein sitter i, skriver hun videre.

«Jeg kunne ikke gjøre det jeg en gang elsket. Å lese ei bok i skyggen var en forlenget flukt på alt», skriver hun.

Hyller familien

Men møtet med dette ble lindret av hvordan familien tok henne i mot, og hjalp henne. Skarstein roser familien for hvordan de har oppført seg.

«Mine søsken plukket meg opp, og kastet meg i havet. De bar meg rundt på stranda så lenge jeg kunne holde meg fast i dem. Deres tilnærming var ganske enkel; det viktigste for dem var at vi var sammen. De gikk inn for meg, mens kroppen min gikk ut».

«Til tross for hvordan rumpe og bein ser ut, kan de likevel ta deg inn i de forfriskende bølgene på stranda, opp trapper, eller til dykkebrettet for å leke i bassenget», skriver hun videre.

I kommentarfeltet får Skarstein nå ros og hyllest for problematikken hun tar opp.

Hun har blant annet vunnet verdenscupen i sittende langrenn og har fire individuelle VM-medaljer. Hun ble kåret til årets kvinnelige funksjonshemmede utøver på Idrettsgallaen både i 2018 og 2019.