Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Birgitte (24) døde av rabies

Ble smittet av valp hun og vennene hjalp på Filippinene. Døde på sykehuset i Førde.

DØDE AV RABIES: Birgitte Kallestad (24) fra Fjell. Foto: Privat
DØDE AV RABIES: Birgitte Kallestad (24) fra Fjell. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 år gamle Birgitte Kallestad fra Fjell kommune utenfor Bergen døde mandag av rabies etter å ha blitt smittet av en valp på tur til Filippinene.

Familien har i kveld bekreftet dødsfallet overfor VG. Dagbladet har torsdag kveld vært i kontakt med familiens talsperson Jens Eikås.

- Da det nå verserer mange rykter, velger vi å gå ut med den sanne historien om hva som skjedde, skriver familien.

- Stelte valp

- Birgitte reiste til Filippinene i februar sammen med flere venner. Da de var ute og kjørte moped, så de en liten hjelpeløs valp i veikanten. Birgitte løftet valpen opp i en kurv, og tok den med hjem. Hun vasket og stelte den og den begynte til hennes glede å friskne til. De lekte med valpen i hagen. Alle i huset lekte med valpen, også familien som bodde i resorten, og naboungene. Etter hvert begynte valpen å bite etter dem på valpevis. Den nappet etter fingrene når de lekte. Alle fikk noen små valpebitt i ferien. Birgitte som selv er helsearbeider gjorde alt hun skulle. De små skrammene var ikke større enn at de ble sterilisert. Ingen av dem hun var sammen med så noe behov for legetilsyn, sier familien i uttalelsen.

- Ingen koblet de små skrammene fra ferien til sykdommen, aller minst henne. Sykdommen utviklet seg videre mens legene kjempet for å finne ut hva som var galt.

Familien beskriver videre at hun begynte å bli syk etter å ha vært hjemme i Norge i lang tid. Hun skal ha blitt innlagt etter flere besøk på legevakt, og en lege mente symptomene kunne likne på rabies.

De forteller også at reisefølget ikke var vaksinert, da denne ikke er påkrevd i Filippinene.

RABIES-SMITTET: Kvinnen døde på sentralsykehuset i Førde. Foto: Helse Førde
RABIES-SMITTET: Kvinnen døde på sentralsykehuset i Førde. Foto: Helse Førde Vis mer

- Vår kjære Birgitte elsket dyr. Vår redsel er at dette skal skje andre som har et varmt hjerte som henne. Vi ønsker at denne vaksinen blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene. Klarer vi å oppnå dette kan vår solstråles død redde andre.

Hun døde mandag etter å ha vært innlagt på Førde sentralsykehus med rabiessmitte, der hun selv var ansatt.

Døde åtte dager etter innleggelse

Arve Varden i Helse Førde sa til VG at sykehuset ikke anser at kvinnen har vært smittefarlig, ettersom hun ikke var i kontakt med pasienter.

Helseforetaket har så langt vært i kontakt med 77 personer som har vært i kontakt med kvinnen. Ifølge Varden er 31 av disse vaksinert, men han opplyser at tallet kan endre seg.

Kvinnen døde åtte dager etter at hun ble innlagt på sykehuset. Sykehuset fikk kjennskap til pasientens kontakt med hund sist torsdag, og lørdag viste prøvesvarene at pasienten var smittet av rabies.

Sykdommen rammer først og fremst ville dyr, men sykdommen kan spres til husdyr og mennesker. Det er ikke rapportert at rabies smitter mellom mennesker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!