Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Birgitte får sexpress- saken gjenopptatt

Birigitte Henriksen sier hun ble sexpresset på Universitetet i Oslo.

- SEXPRESSET PÅ JOBBEN: I 2009 sto tidligere stipendiat Birgitte M. Henriksen fram og fortalte om seksuell trakssering ved Det odonotologiske fakultet ved Oslo universitetssykehus. Saken hennes var endelig avgjort til Universitetet i Oslos favør av Likestillings- og diskrimineringsombudet, men etter å ha funnet en saksbehandlingsfeil skal saken vurderes helt på nytt.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
- SEXPRESSET PÅ JOBBEN: I 2009 sto tidligere stipendiat Birgitte M. Henriksen fram og fortalte om seksuell trakssering ved Det odonotologiske fakultet ved Oslo universitetssykehus. Saken hennes var endelig avgjort til Universitetet i Oslos favør av Likestillings- og diskrimineringsombudet, men etter å ha funnet en saksbehandlingsfeil skal saken vurderes helt på nytt. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 sto tidligere stipendiat Birgitte Moesgaard Henriksen (47) fram i Dagbladet og fortalte historien om at hun mente hun ble seksuelt presset av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet ved Universitet i Oslo.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mente universitetet ikke gjorde noe galt i håndteringen av trakasseringssaker ved skolen. Etter at Henriksen klaget, har nå LDO snudd, innrømmet at de gjorde feil og skal foreta en ny vurdering av universitetet.

Henriksen sto fram etter at Hovedverneombudet ved universitet i 2009 slo alarm om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte ved fakultetet.

- Utrolig lettet Likestillings- og diskrimineringsombudet tok tak i Henriksens sak og fastslo først at UiO hadde brutt sin plikt til å forebygge og forsøke å hindre seksuell trakassering ved fakultetet. Saken ble påklaget av universitet og i den andre vurderingen i slutten av 2010 konkluderte LDO at universitetet likevel hadde gjort det de skulle for å forebygge sexpress på arbeidsplassen.

Dette reagerte Henriksen på og ønsket å klage på avgjørelsen, men fikk ikke lov fordi hun ikke var formell part i saken. Nå, over to år senere, innrømmer LDO at de gjorde en feil i saksbehandlinga. Henriksen var å anse som part i saken. Alle tidligere avgjørelser for og mot universitetet er nå tilintetgjort til fordel for en helt ny vurdering, ifølge gjenopptagelsesvedtaket som Dagbladet har fått innsyn i.

- FLERE SAKER: Avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth ved Likestilling- og diskrimeringsombudet sier de har mottatt flere saker om seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Foto: Jon-Are Berg Jacobsen / LDO
- FLERE SAKER: Avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth ved Likestilling- og diskrimeringsombudet sier de har mottatt flere saker om seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Foto: Jon-Are Berg Jacobsen / LDO Vis mer

- Jeg er utrolig lettet og glad for avgjørelsen. Jeg føler Likestillings- og diskrimineringsombudet tar meg på alvor. Jeg mener det er et viktig signal til andre i samme situasjon at det nytter å varsle. LDO er en nøytral instans som tar deg på alvor, sier Birigitte M. Henriksen til Dagbladet.

- Flere saker Ifølge avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth ved LDO er ikke Henriksen alene om å varsle om sexpress ved fakultetet.

- Vi har mottatt flere henvendelser som handler om sekusell trakassering og Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, sier hun uten at hun ønsker å gå i detalj.

- Seksuell trakassering er et alvorlig problem på norske arbeidsplasser. Det er en lovfestet plikt at på arbeidsplasser skal det jobbes systematisk med å hindre trakassering, og det skal være gode rutiner ved varsling, sier Haugseth til Dagbladet.

Lærer fikk sparken Det mener fakultetledelsen ved UiO at de har. Etter Dagbladets artikler i 2009 bet ledelsen ved fakultetet tenna sammen og kom opp med en rekke tiltak.

- Vi er innforstått med at saken skal vurderes på nytt og vi avventer hva vi eventuelt må gjøre. Vi har dokumentert denne aktuelle saken overfor ombudet, Forskningsetisk utvalg og politiet tidligere, så vi mener den er godt dokumentert. Vi har fokus på at varslingsrutiner er satt i system og det er nulltoleranse for slik aktivitet ved fakultetet, sier dekan Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet til Dagbladet.

- FOKUS: Dekan Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo sier de er kjent med gjenopptakelsen av saken og at de har nulltoleranse for seksuell trakassering ved arbeidsplassen deres.   Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
- FOKUS: Dekan Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo sier de er kjent med gjenopptakelsen av saken og at de har nulltoleranse for seksuell trakassering ved arbeidsplassen deres. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

Han sier han ikke kjenner til andre saker om sekusell trakassering ved fakultetet nå.

Senest i fjor høst ga Oslo tingrett universitetet rett til å avskjedige en 59 år gammel lærer ved Institutt for klinisk odontologi. Mannen skal ha utsatt to kvinnelige studenter for seksuell trakassering i 2010 og 2011.

 SLO ALARM: Dagbladet 2. september 2009.
SLO ALARM: Dagbladet 2. september 2009. Vis mer
Hele Norges coronakart