Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Birgitte-saken til Høyesterett for tredje gang

Fetteren til Birgitte Tengs vil ikke betale erstatning for drapet han er frikjent for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birgittes fetter vil påkjære kjennelsen fra Gulating lagmannsrett. Kjæremålet blir sendt til Høyesterett i løpet av neste uke, opplyser hans forsvarer, høyesterettsadvokat Håkon Helle til NTB.

- Vi påkjærer både på grunnlag av bevis og saksbehandling, sier Helle. Birgittes fetter påklager også avgjørelsen om at drapssaken henlegges, til Riksadvokaten.

Bevis

Statsadvokaten i Rogaland avgjorde tidligere i uken at det ikke er grunnlag for videre etterforskning i Birgitte-saken. Advokat Arvid Sjødin, som har vært fetterens forsvarer siden han ble siktet for drapet i 1997, mener Statsadvokatens avgjørelse er feil.

- Saken er ikke ferdig etterforsket, sier Sjødin til NTB. Han vil påklage Statsadvokatens avgjørelse til Riksadvokaten.

Samtidig påkjærer de to forsvarerne kjennelsen fra Gulating lagmannsrett til Høyesterett. Advokat Helle mener at det foreligger nye bevis i saken som skulle tilsi at saken ble tatt opp til ny behandling.

Nye DNA-analyser av hår som ble funnet i Birgittes hånd viser at hårene verken tilhører Birgitte eller hennes fetter. Politiet i Haugesund har ikke lykkes i å identifisere eieren av hårene.

Helle mener også dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg viser at det var i strid med folkeretten å idømme erstatning etter at fetteren var frikjent.

- Dommen må bli omgjort, og det kan bare skje ved en gjenopptakelse av saken, sier Helle.

Erstatning

Det er tredje gang erstatningsdommen blir anket/påkjært til Høyesterett. Gulating lagmannsrett avgjorde tidligere i høst saken ikke skal gjenopptas og at dommen fra 1998 dermed blir stående.

Birgittes fetter ble dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre, til tross for at han ble frikjent for drapet. Dommen ble anket, men Høyesterett fant den gangen ikke grunn til å oppheve dommen.

Etter at fetteren fikk medhold i Strasbourg, behandlet Høyesterett saken nok en gang. Domstolen fant da grunnlag for å sende saken tilbake til Gulating. I forrige måned avgjorde Gulating at saken ikke skal gjenopptas. Dermed står fremdeles dommen ved lag, og fetteren må betale erstatningen dersom han ikke når fram i Høyesterett.

Den 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept like ved hjemmet sitt ved Gamle Sundsvei på Karmøy 6. mai 1995.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media