Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Birgitte Tengs:

Birgitte Tengs' far mener han ble lurt til å stille i dokumentar

Torger Tengs sier han ble lurt trill rundt av regissøren bak dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?». Dette avvises av regissøren.

DRAPSGÅTE: Birgitte Tengs var 17 år da hun ble funnet drept i nærheten av barndomshjemmet på Karmøy i 1995. Foto: NTB Scanpix
DRAPSGÅTE: Birgitte Tengs var 17 år da hun ble funnet drept i nærheten av barndomshjemmet på Karmøy i 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren til Birgitte Tengs sier til NRK at han føler seg lurt til å stille i TV-dokumentaren om drapet. Dokumentaren er blitt vist på TV 2 de siste ukene.

Torger Tengs er medvirkende og forteller om drapet på datteren i «True crime»-serien «Hvem drepte Birgitte?». Serien er regissert av Bjørn Eivind Aarskog og Bjørn Olav Jahr.

Manuset til serien er bygget på Jahrs bok om drapet fra 2015. Ifølge Tengs ble han ført bak lyset angående Jahrs medvirkning i serien. Til NRK sier Tengs at han ikke hadde medvirket i serien hvis Jahr var involvert.

- Lurt trill rundt

- Jeg ble lurt trill rundt til å stille opp av Aarskog, sier Tengs til NRK.

Aarskog avviser at han har lurt Tengs til å medvirke i serien. Ifølge Aarskog var det naturlig å samarbeide med Jahr grunnet hans innsikt i saken.

- Det er jo opp til meg som regissør og produsent å velge staben jeg vil samarbeide med, sier Aarskog til NRK.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i nærheten av sitt hjem 6. mai 1995. Tengs sin fetter ble først dømt for drapet, men seinere frikjent i lagmannsretten.

Han ble likevel dømt til å betale Tengs´ foreldre oppreisning i en sivil sak. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.

Har ikke følt seg renvasket

I dokumentaren ettergås drapsetterforskningen. Drapet på Birgitte har også skapt splid i familien på Karmøy. I dokumentaren kommer det fram at familien til Birgittes fetter ikke lenger har kontakt med Birgittes foreldre.

BØR ETTERFORSKES: Kripos snakker om hvorfor drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fetteren ble pågrepet og siktet i saken to år etter drapet. Etter flere uker i avhør tilsto han. Tilståelsen ble seinere trukket og politiets etterforskning og avhørsmetoder har fått kritikk i etterkant.

Fetterens far, Jakob, sier i et intervju med TV 2 at folk på Karmøy har trodd at sønnen har vært skyldig, men at dette har endret seg etter at serien er blitt vist på tv.

Birgittes fetter, som i dag bor i utlandet, har slitt med at han ikke har følt seg renvasket ifølge faren.

For to år siden understreket Kripos at fetteren var utenfor mistanke.

- Det har nok vært tøft for ham å se denne serien, samtidig har den nok vært til hans fordel, sier faren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!