Birgitte Tengs' fetter får ikke saken gjenopptatt

Frifunnet for drapet, må betale kusinens foreldre 100 000 i erstatning.

DREPT: Birgitte Tengs ble funnet død 6. mai 1995. Foto: PRIVAT
DREPT: Birgitte Tengs ble funnet død 6. mai 1995. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Birgitte Tengs' fetter får ikke gjenopptatt erstatningssaken etter drapet på kusinen. Det har Gulating lagmannsrett bestemt, melder NRK Rogaland.

Fetteren ble frikjent for drapet i lagmannsretten i 1998, etter først å ha blitt dømt til 14 års fengsel i den daværende herredsretten - men ble dømt til å betale Birgittes foreldre 100 000 kroner i erstatning i sivilsaken som gikk seinere samme år.

Tredje runde
Den nå 31 år gamle mannen og hans advokat Arvid Sjødin har hele tida prøvd å bli kvitt erstatningsdommen, fordi den for alltid vil forbinde ham til drapet. Saken har allerede vært oppe til behandling i Høyesterett - med resultatet at dommen ble stående - og har tidligere vært forsøkt gjenopptatt to ganger.

I tillegg kom Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg til at erstatningsdommen er i strid med uskyldspresumpsjonen (prinsippet om at en tiltalt er uskyldig inntil det motsatte er bevist, red.anm.) i Menneskeretts-
konvensjonen. Likevel er altså saken avvist gjenopptatt.

For at fetteren og Sjødin skulle få gjennomslag for gjenopptakelse denne gangen, måtte det framlegges nye bevis i saken. Sjødin krevde derfor analyse av hår som ble funnet på avdøde. Heller ikke dette førte fram.

Vil anke igjen
Sjødin har hele tida svært innstendig hevdet sin klients uskyld og akter å ta avslaget videre til Høyesterett og om nødvendig til Strasbourg. Han hevder at lagmannsrettens beslutning er tatt under tvil, og tar avstand fra at retten blant annet begrunner avslaget med hensynet til Birgittes foreldre - «en forelder har rett på den ro som en endelig dom gir».

- En skulle tro det er viktigere å få en riktig avgjørelse, å få renvasket en som uskyldig er hengt ut som drapsmann i en dom, sier Arvid Sjødin til NRK.