<strong> ULØST DRAPSGÅTE:</strong>  Birgitte Tengs (17) ble drept på Gamle Sundsveg natt til 6. mai 1995. Strafferettslig er ingen dømt for drapet. Foto: Privat
ULØST DRAPSGÅTE: Birgitte Tengs (17) ble drept på Gamle Sundsveg natt til 6. mai 1995. Strafferettslig er ingen dømt for drapet. Foto: Privat Vis mer

Birgitte Tengs-forfatter satt fire timer i politiavhør

- Var interessert i det jeg eventuelt har av nye opplysninger, sier forfatteren til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fire timer torsdag satt forfatteren Bjørn Olav Jahr i politiavhør i Oslo. Bakgrunnen for avhøret var informasjonen Jahr har tilegnet seg gjennom arbeidet med boka han har skrevet om Birgitte Tengs-drapet fra 1995, en av Norges største uløste drapsgåter.

Det melder Haugesunds Avis (krever innlogging).

Jahr bekrefter selv overfor Dagbladet at han satt i avhør i fire timer torsdag.

- Politiet har vært interessert i det jeg eventuelt kan ha av nye opplysninger i saken, sier Jahr til Dagbladet.

Boka han har skrevet om drapssaken kommer ut på Gyldendal forlag kommende mandag.

Oppfordret til å ta kontakt Helt siden månedsskiftet april/mai har Jahr imidlertid hatt kontakt med politiet fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, de som etterforsker Birgitte Tengs-saken, vedrørende et avhør. Det var en avhører fra Haugesund som gjennomførte avhøret med Jahr i Oslo.

At avhøret først skulle skje torsdag, var helt og holdent politiets avgjørelse, forklarer Jahr.

- Så det kan ikke ha vært så prioritert fra politiets siden det har gått noen måneder siden kontakten mellom politiet begynte.

Forfatteren tok selv kontakt med politiet i Haugesund etter at Haugesund-politiet oppfordret forfatteren gjennom media til å gjøre nettopp det. Bakgrunnen for politiets oppfordring var et arrangement Jahr deltok på i slutten av april med Haugeund journalistlag.

Der ble han spurt om han i boka han da arbeidet med, hadde nye opplysninger i Birgitte Tengs-saken.

- Da bekreftet jeg at det i boka framkom nye opplysninger i saken, og sa jeg at jeg var villig til å ta en prat med politiet om informasjonen, sier Jahr.

Så kom altså politiets oppfordring.

Leverte ikke fysiske dokumenter Selv om det bare er fire dager til boka hans utkommer, mener forfatteren at er positivt at politiet ønsket å gjennomføre avhøret før boka når bokhandlerne. Forfatteren beskriver opplevelsen av å bli avhørt som positiv.

- Jeg oppfattet at det var en oppriktig interesse for informasjonen jeg satt på, og som også framkommer i boka.

På spørsmål om han i avhøret leverte fysiske dokumenter til politiet, svarer han nei.

- Informasjonen jeg har bidratt med, er den jeg har fått gjennom arbeidet med dette og som står i boka, gjentar Jahr.

Muntlige kilder forble anonyme Han forteller at det sentrale kildematerialet i boka er dokumenter. Han har også snakket med personer, som Jahr har valgt å anonymisere. De forble anonyme i møte med politiet.

Om hva han tenker om at politiet ønsket å avhøre han i forbindelse med saken, svarer Jahr:

- Det er en stor sak, og de hadde gode spørsmål som fortjener gode og utfyllende svar, men alt jeg sa til dem står i boka.

Han ga avhøreren to eksemplarer av boka. Et til avhøreren selv, og et til politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

- Må lese avhøret Til Haugesunds Avis ønsker ikke Buberg å svare på om avhøret av Jahr vil medføre aksjonering fra politiets side.

- Jeg må lese avhøret først for å se om der er noe nytt eller om han kommer med nye opplysninger, skriver Buberg i en SMS til avisa.

Birgitte Tengs (17) ble drept på Gamle Sundsveg natt til 6. mai 1995. Strafferettslig er ingen dømt for drapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer