Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Birgitte Tengs-saken: Nye undersøkelser

DNA-resultater gir grunnlag for nye etterforskningsskritt. Politiet avviser likevel noen rask oppklaring.

DREPT: Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995. Saken står fremdeles som en av Norges uløste drapsgåter. Foto: Våge studio / NTB scanpix
DREPT: Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995. Saken står fremdeles som en av Norges uløste drapsgåter. Foto: Våge studio / NTB scanpix Vis mer

Sør-Vest politidistrikt kommer torsdag med ny informasjon i Birgitte Tengs-saken. I ei pressemelding skriver politiet at de har fått resultater som kan danne grunnlag for ytterligere undersøkelser.

I april 2019 informerte politiet om at de hadde mottatt analyseresultater fra Rettsmedisinsk institutt i Innsbruck i Østerrike. Rapporten baserte seg på store mengder biologisk materiale politiet sendte til DNA-analyser høsten 2017.

Tidkrevende arbeid

- Politiet innså tidlig at arbeidet med DNA-prosjektet kunne bli omfattende og tidkrevende, men vi ser nå at prosjektet har utviklet seg til å bli enda mer komplekst og tidkrevende enn først antatt, sier påtaleansvarlig Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt i pressemeldinga.

Han ønsker fremdeles ikke å gå inn på innholdet i rapporten fra Østerrike. Likevel bekrefter han at arbeidet med DNA-sporene fortsetter fra politiets side.

To retninger

Det var 6. mai i 1995 at Birgitte Tengs (17) ble funnet drept og seksuelt misbrukt i et skogholt på Karmøy. Nesten to år etter drapet, den 8. februar 1997, ble Birgittes fetter pågrepet og siktet for drapet. Rettsprosessen mot ham, endte seinere i frifinnelse.

I pressemeldinga opplyser politiet at det nå vil bli jobbet videre i hovedsakelig to retninger for å oppklare det uløste drapet:

  • DNA-prosjektet: Det må derfor foretas konkrete vurderinger av hva som eventuelt skal undersøkes videre. Politiet vil ikke kommentere hva som eventuelt skal undersøkes og når det eventuelt blir gjort. Dette er av hensyn til etterforskningen.
  • Øvrig etterforskning: Selv om innsatsen har vært nedskalert i en lengre periode, blir det fortsatt utført nødvendige etterforskningsskritt. Dette arbeidet vil fortsette parallelt med DNA-prosjektet.

- Ingen snarlig løsning

Det har nå gått to år siden Birgitte Tengs-saken ble gjenopptatt. Etterforskningen og saken er en av Norges største uløste drapsgåter, og saken ble først henlagt uten svar, før den ble gjenåpnet i 2017.

- Politiets tilnærming har hele tiden vært at vi ikke vil la noe være uprøvd, og derfor fortsetter vi arbeidet selv om det er svært utfordrende å etterforske et drap som skjedde i 1995. Det eneste som kan gi sikre svar er en oppklaring av drapet, og det er fortsatt vårt mål. Det er likevel ingenting som tyder på at vi står foran en snarlig løsning, sier Berge.

Flere potensielle gjerningspersoner har i løpet av åra vært trukket fram. Politiet vil ikke kommentere disse, men forsikrer likevel om at alle relevante opplysninger og tips blir ettergått.

- Vi ønsker ikke å bidra til ytterligere spekulasjoner med å gi våre vurderinger av de ulike teoriene som er lansert. Generelt er det utfordrende å trekke sikre konklusjoner om enkeltspørsmål i en så gammel sak fordi det er begrensede muligheter for å innhente ny informasjon nå, sier Berge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media