Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Birk er navnet julas ekstremvær på Vestlandet

Ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland sendt ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt sendte tidlig lørdag ut ekstremvarsel for lille julaften.

- Vi har valgt å sende ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland. Vi og NVE har også ute en del farevarsler. Det er farevarsel nivå fire for snøskred, og oransje varsel for flom og jordskred, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK klokka 06.

Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter nedbør lokalt i løpet av de 24 timene fra fredag kveld til tidlig lørdag kveld.

Enkelte steder kan det også komme mer enn 150 millimeter. Indre og midtre strøk i Sunnhordland, samt områdene nord og øst for Boknafjorden er mest utsatt.

Desemberrekord

På værmeldingsstasjonen Florida i Bergen er det allerede registrert ny nedbørsrekord for desember med 93,9 millimeter nedbør før lille julaften.Den gamle rekorden på 89,7 var fra desember 2004.

Det er de indre strøkene i Rogaland og Hordaland som kan vente seg mest nedbør, sammenlignet med normalen. Det er dermed også der skadepotensialet er størst, skriver meteorologene i sitt varsel. Nedbøren vil hovedsakelig komme som regn, også på fjellet.

Biscaya - Nordland

- I tillegg er det ventet en god del vind, med opptil liten storm i Langfjella, sier Fagerlid, som anbefaler folk å følge med på vær- og føremeldinger.

Birk har flere likhetstrekk med tidligere ekstremvær i området. Det er ventet kraftig pålandsvind i høyden når den milde og fuktige luftstrømmen kommer mot Vestlandet.

Været er et resultat av et høytrykk over Biscaya og et lavtrykk i Nordland.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!