Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet «Birk»

«Birk» har herjet på Vestlandet:
- Ikke reis rundt i kveld om du ikke må

Selv om ekstremværet har gitt seg, etterlater det seg store oversvømmelser på Vestlandet.

«BIRK»: Robin Bergtun på padletur i Isdalstø i Lindås kommune, som er rammet av ekstremværet. Foto: Privat
«BIRK»: Robin Bergtun på padletur i Isdalstø i Lindås kommune, som er rammet av ekstremværet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00.

(Dagbladet): Ekstremværet «Birk» har ført til ras og oversvømmelser flere steder i Rogaland og Hordaland. Lørdag kveld er imidlertid det verste over.

- «Birk» har nå gitt seg. Han har bøttet ned 100–150 millimeter vann flere steder, og mange vestlendinger er rammet av flom og ras, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

FLOM: Ekstremværet «Birk» har ført til store oversvømmelser mange steder i Rogaland og Hordaland. Foto: Privat
FLOM: Ekstremværet «Birk» har ført til store oversvømmelser mange steder i Rogaland og Hordaland. Foto: Privat Vis mer

- Det roer seg nå i kveld. Vi får nordvestlig vind, og nedbøren går over til bygerform, altså vil det være opphold innimellom, bekrefter Kristin Seter, meteorolog ved Meteorologisk institutt, overfor Dagbladet.

Tok fram kajakken
​Varselet om ekstremvær i Hordaland og Rogaland ble sendt ut tidlig lørdag morgen, og gjennom hele dagen har det bøttet ned flere steder. I Gullfjellet i Hordaland hadde det lørdag kveld kommet 157,2 millimeter med nedbør, ifølge meteorologene.

Robin Bergetun bor i Isdalstø i Lindås kommune, som er rammet av ekstremværet. Men i stedet for å sitte inne og vente på bedre vær, tok han og faren, Stig Bergetun, med kanoen ut på en liten padletur, skriver TV2.

- Det var litt ment som spøk. Jeg spurte far om vi ikke skulle padle til butikken en tur, så fant han fram kajakken, forteller Robin Bergetun til Dagbladet.

Oversvømmelser rett ved denne butikken er et vanlig problem i området.

- Denne butikken er spesielt utsatt. Det er ikke uvanlig at det er flom der, sier Bergtun, som også forteller at et lyskryss rett i nærheten kortsluttet imens han padlet utenfor Spar-butikken.

Ikke reis om du ikke må
Selv om ekstremværet er avsluttet, så vil det fortsatt være høy vannstand og lokale oversvømmelser utover natta.

KJELLER: Store nedbørsmengder på Vestlandet har ført til mange vannskader. Bildet viser parkeringskjelleren til Åsane Storsenter. Foto: Åsane Storsenter / NTB scanpix
KJELLER: Store nedbørsmengder på Vestlandet har ført til mange vannskader. Bildet viser parkeringskjelleren til Åsane Storsenter. Foto: Åsane Storsenter / NTB scanpix Vis mer

- Det er ventet en god del vind, og vestlig sterk kuling på utsatte plasser. I fjellet er det nesten som storm. Det bidrar til at det blir mer intensitet på nedbøren og kan bidra til økt rasfare, sier meteorolog Seter.

Meteorologen oppfordrer folk til å være forsiktige og de skal ut og ferdes i kveld.

- Det er sterk vind og det kommer regn oppå snøen noen steder i fjellet. Det er lokale oversvømmelser og ras flere steder. Ikke reis rundt i kveld om du ikke må.

Ifølge Statens vegvesen er E134 i Etne kommune er stengt på grunn av jordras. Også fylkesvei 520 ved Svandalfossen er stengt på grunn av oversvømmelser.

Bygda Fimreite på sørsiden av Sognefjorden er uten veiforbindelse, etter at det har gått et jordras på fylkesvei 214 mellom Valeborg og Fimreite. Veien vil ikke bli åpnet i dag, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

- Det er også diverse oversvømmelser mellom Bergen og Voss på E16. Dette hindrer ikke trafikken, bortsett fra stor fare for vannplaning, sier trafikkoperatør Erik Rystad Skånøy til Dagbladet.

Han oppfordrer til å ta det rolig og kjøre etter forholdene.

- Det er mange som kjører altfor fort når det er slikt vær, sier Skånøy.

BERGEN: I parkeringskjelleren til Åsane Storsenter stod grunnvannet høyt, så det ble brukt pumper for få det bort.
Foto: Åsane Storsenter / NTB scanpix
BERGEN: I parkeringskjelleren til Åsane Storsenter stod grunnvannet høyt, så det ble brukt pumper for få det bort. Foto: Åsane Storsenter / NTB scanpix Vis mer

Regnrekord
Birk ga Bergen ny regnrekord. Uværet har satt ny døgnnedbørsrekord for måneden i Bergen. Det er målt 93,9 millimeter regn ved målestasjonen Florida i løpet av 24 timer.

Den forrige døgnrekorden i Bergen i desember ble målt til 89,7 millimeter i 2004.

Brannvesenet i Bergen måtte rykke ut på 77 oppdrag natt til lørdag grunnet de store regnmengdene, skriver Bergens Tidende.

Forsikringsselskapene har allerede merket konsekvensene av ekstremværet Birk, og de første skademeldingene har begynt å komme inn, skriver NTB.

- Tidlig lørdag formiddag hadde vi registrert rundt ti skademeldinger, de fleste i Bergensområdet. Ingen av disse er større skader, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, som forventer at antallet vil stige betraktelig.

Også forsikringsselskapet Frende har mottatt skademeldinger som følge av ekstremværet - fra Bergen, Stord, Nordhordland og Askøy.

- Det er stort sett kjellere som er fylt med vann, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterø Slettemoen.

BÅT: Haavald Roald i Hausdalen var glad han flyttet bilene bort fra tunet i går. I dag var båt eneste mulige framkomstmiddel. Foto: privat / NTB scanpix
BÅT: Haavald Roald i Hausdalen var glad han flyttet bilene bort fra tunet i går. I dag var båt eneste mulige framkomstmiddel. Foto: privat / NTB scanpix Vis mer

Julesnø
Selv om Birk roer seg ned, kan vestlendingene dessverre ikke vente seg noe julesnø med det første.

- I lavlandet er det lite håp om julesnø. Det ser ut til at snøgrensa ender på 300–500 meter, sier meteorolog Seter.

Det er fortsatt håp for romjula. Det blir roligere være framover og det blir gradvis kjøligere utover romjula.

- Første juledag ser det ikke ut til at det blir snø i lavlandet. Det kan fortsatt være håp for andre og tredje juledag, sier Seter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!