BIRK: Det var sol i det amerikanske birkebeinerløpet i Wisconsin i slutten av mars. Det er meldt godvær også i originalen til helga. Foto: AP Photo/Duluth News Tribune)
BIRK: Det var sol i det amerikanske birkebeinerløpet i Wisconsin i slutten av mars. Det er meldt godvær også i originalen til helga. Foto: AP Photo/Duluth News Tribune)Vis mer

Birkebeinerhelg med vår i lufta

Deilig i Sør-Norge og full vinter i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Været der du bor: Sjekk varsel og temperaturer

På Rena forbereder man seg på Birkebeiner-rennet - den såkalte Birken. For første gang i historien er Birkebeinerrennet fulltegnet og 14.600 stiller på startstreken. Eneste klasser hvor det er ledig er klassen for utlendinger.

Det blir neppe nedbør, og det er jo positivt for de mange tusen som skal teste egne krefter over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Motvind

Meteorologene regner med opphold og mye fint vær under Birkebeiner-rennet på lørdag. Men vind kan bli det store problemet, spesielt tidlig på dag.

- Temperaturmessig blir det rundt 0 grader under starten på Rena om morgenen og seks til åtte varmegrader ved mållinjen på Lillehammer om ettermiddagen, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni med Meteorologisk institutt til NTB.

- Problemet for løperne kan bli nordvestlig vind opp til liten kuling. Det betyr motvind over fjellet, sier Mentzoni.

Vår og vinter

På Øst- og Sørlandet blir det vårlig til og med søndag med temperaturer på rundt ti grader midt på dagen i lavlandet.

Fra mandag blir det mer varierende vær, så noen stabil vår er det for tidlig å snakke om ennå.

Antydninger til tidlig påskevær blir det også på Vestlandet og i Midt-Norge fra mandag. Da blir det mye pent om dagen og kaldt om natta.

I Nord-Norge holder vinteren stand. Mentzoni kan fortelle om snø i helgen og temperaturer helt ned mot 20 minusgrader på Finnmarksvidda utover uka.

På Svalbard er det fortsatt full vinter med 5-6 kuldegrader på det varmeste men lite nedbør den kommende perioden.

(NTB)