Birkedal erkjenner skjult filming

Med seksuelt motiv.

I VARETEKT: Tidligere FpU-leder Trond Birkedal, som i avhør har erkjent filming uten samtykke. Foto: Espen Røst/Dagbladet
I VARETEKT: Tidligere FpU-leder Trond Birkedal, som i avhør har erkjent filming uten samtykke. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer fram i fengslingskjennelsen der det kunngjøres at Trond Birkedal skal varetektsfengsles i to uker, etter at Dagbladet mandag avslørte at det var gjennomført razzia hjemme hos Birkedal, og at han var siktet for utukt.

- Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, nemlig for overtredelse av straffeloven § 201, som beskrevet i siktelsen, heter det i kjennelsen.

Seksuelt motiv - Det vises til at siktede har erkjent å ha filmet flere personer uten at disse har vært klar over dette eller har samtykket, heter det i kjennelsen.

- Filmingen har foregått i det skjulte og synes å ha hatt et klart seksuelt motiv fra siktedes side, skriver dommerfullmektig Henning Rosenlund Wahlen.

- Retten finner videre at vilkårene for varetektsfengsling er til stede etter straffeprosessloven § 184, jf. § 185, jf. §171 nr. 2, idet det ellers anses å foreligge en nærliggende fare for bevisforspillelse. I denne sammenheng vises det til at det i forhold til overtredelsen av straffeloven § 196, ikke er gjennomført avhør av fornærmede, skriver Wahlen.

Nekter - I tillegg har politiet opplyst at det er sannsynlig at også flere andre personer vil måtte avhøres i den videre etterforskningen. På denne bakgrunn anses varetektsfengsling nødvendig for å hindre bevisforspillelse.

Birkedals advokat sier at Frp-toppen tar utvidelsen av siktelsen med fatning. — Det er selvfølgelig en belastning, men ut fra forholdene har han tatt det greit, sier advokat Christian Faye Ree til NTB. Birkedal har ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld: — Når det gjelder delen som omfatter seksuell omgang med barn under 16 år, så nekter han for enhver slik befatning med denne personen og nekter straffskyld for dette.

FILMET I SKJUL: Filmingen fant sted på badet her, hjemme hos Trond Birkedal. 

Foto: Tommy Ellingsen
FILMET I SKJUL: Filmingen fant sted på badet her, hjemme hos Trond Birkedal. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer