INNRØMMER SMUGFILMING:  I den siste utgaven av magasinet Plot, som kommer ut i morgen, innrømmer overgrepssiktede Trond Birkedal at han smugfilmet unge menn i dusjen. Han benekter imidlertid å ha hatt seksuell omgang med en 15-årig gutt.
Foto: Geir Otto Johansen/Scanpix
INNRØMMER SMUGFILMING: I den siste utgaven av magasinet Plot, som kommer ut i morgen, innrømmer overgrepssiktede Trond Birkedal at han smugfilmet unge menn i dusjen. Han benekter imidlertid å ha hatt seksuell omgang med en 15-årig gutt. Foto: Geir Otto Johansen/ScanpixVis mer

Birkedal står fram som homofil

Den tidligere Frp-toppen angrer på at han smugfilmet unge menn i dusjen. - Det jeg gjorde var jo fryktelig galt, sier han til magasinet Plot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Birkedal visste at han var homofil allerede da han var 12-13 år, men nektet å akseptere det.

- Jeg har fordommer. Jeg har en venn som er homofil, men jeg er ukomfortabel med å snakke med ham om det. Det er merkelig, innrømmer han i siste utgave av Plot, som kommer ut torsdag.

En periode hadde den da lovende Frp-politikeren forhold til damer, men så måtte han erkjenne at han var homofil.

- Det er fortsatt noe jeg sliter med å si. Jeg er jo ikke femi. Jeg går ikke med knekk i håndleddet. Jeg gremmes av Gay Parade, sier han.

Angrer De siste fire månedene har det Stavanger-baserte magasinet Plot fulgt Birkedal. Resultatet er en 24 sider lang artikkel der Birkedal forteller om livet før og etter at han ble pågrepet 20. mars.

Han vil ikke si mye om siktelsen så lenge saken pågår, men erkjenner å ha smugfilmet folk i dusjen. Han rettferdiggjorde det da det sto på. Hver episode ble rasjonalisert bort med at så lenge de ikke visste at de ble filmet, gjorde det ikke noe.

- Jeg begriper ikke at jeg kan ha tenkt sånn. Det jeg gjorde var jo fryktelig galt.

Han har sendt brev til alle han filmet.

- Jeg hadde behov for å si unnskyld på en skikkelig måte. Jeg syns det er vondt å tenke på hva jeg har gjort. Jeg tenker på det hele tiden

Han benekter å ha hatt seksuell omgang med en 15-årig gutt.

- Det er sant at han sov på rommet mitt. Det var fordi han trengte sted å bo. Det skjedde selvsagt ingenting. Vi lå i hver vår seng, sier han.

Spekulasjonene rundt barneporno nekter Birkedal å kommentere.

Skapte Frp-rollen Birkedal var redd for å bli plassert i bås om han fortalte folk at han var homofil. I stedet lot han seg sluke av politikerrollen og skapte seg en fasade som perfekt Frp-mann.

SNAKKER UT:  I en 24 siders lang reportasje forteller Trond Birkedal om livet før og etter han ble pågrepet 20. mars i år. Faksimile: Plot
SNAKKER UT: I en 24 siders lang reportasje forteller Trond Birkedal om livet før og etter han ble pågrepet 20. mars i år. Faksimile: Plot Vis mer

Han la alt i å ha en image spiselig for folk flest: Hetero, jovial og fotballfan. Han brukte ikke fremmedord og lot være å fortelle at han likte klassisk musikk. Personlig syns han det var pinlig når charterturister klappet etter landing i Syden, men som Frp-politiker sa han det aldri høyt.

- Vi vet at Frp-velgere bruker ketsjup på all mat - fordi vi har undersøkt det. Frp så at kultureliten er noen få, mens folket er en stor masse. Det var en bevisst tanke, sier Birkedal.

31-åringen understreker at han ikke er helt ulik den rollen han skapte. - Det har ikke vært en løgn. Det har bare ikke vært hele sannheten.

- Hadde jeg vært åpen om dette med legning lenge før, ville jeg jo aldri gjort det jeg gjorde, sier han.

Livet, del to Varetektsfengslingen, møtet med andre siktede og opplevelsen av selv å bli stemplet som pervers kikker har gitt ham et mer nyansert syn på kriminelle:

- Jeg har alltid hatt den holdningen at er du kriminell, så er du kriminell. Det er Frp, det. Send dem til Svalbard, liksom. Eller Bjørnøya. Nå ser jeg plutselig at de er vanlige mennesker som har gjort feil. Du blir ikke et dårlig menneske av å gjøre noe kriminelt, sier han.

Birkedal innser at han aldri blir ordfører i Stavanger. Nå ser han fram til å ta straffen og legge saken bak seg. Han vil studere statsvitenskap på Universitetet i Stavanger og håper å få jobb i næringslivet. Siden mars har han gått på lavkarbodiett, trent og gått ned mange kilo. Det blir et helt nytt liv.

- Nå kan jeg få muligheten til å leve ut legningen jeg alltid har hatt. Det er noe jeg ser fram til.

(NTB)