Birkeland innrømmer bare «dårlig kontroll»

Tidligere kulturminister Turid Birkeland innrømmet i sitt vitneprov i AUF-saken i dag at organisasjonens kontingentrutiner ikke var gode nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birkeland sa også at AUF i hennes tid tøyet kommunens regler for kursstøtte slik at vanlige utvalgsmøter fikk status som seminarer.

- Utover det kan jeg ikke se at vi gjorde noe galt, og det var min følelse at stat og kommune delte denne oppfatningen, sa den første av tidligere AUF-ledere som må møte i vitneboksen.

Skolering og aktivitet

Det var en dreven og offensiv politiker som oppga yrkestittel programleder da hun innledet sitt vitneprov tirsdag. Riktignok rakk ikke retten å stille mange spørsmål før rettsmøtet var slutt, men noen innrømmelser om medlemsjuks kom ikke.

- Det primære i vår virksomhet var skolering og politisk aktivitet. Vi hadde aldri noen følelse av at noe var galt. Men i ettertid kan jeg se at enkelte ting kanskje kunne vært gjort annerledes, sa Birkeland.

Advokat Staff ville gjerne vite om vitnet med «ettertid» mente tidspunktet da medlemsjukset ble avslørt, og Birkeland bekreftet dette ved å si at avisoppslagene hadde fått henne til å gå gjennom mange av de tingene hun hadde vært med på. I motsetning til tidligere statssekretær, Øystein Mæland, som vitnet tidligere tirsdag, opplevde ikke den tidligere kulturminister det som galt å tøye reglene for kommunal støtte eller å unnlate å kontrollere at innbetaling av kontingent virkelig fant sted.

Trist

Turid Birkeland opplevde derimot alle avisoppslagene i 1995 som fryktelig triste. På direkte spørsmål om innholdet i dem var «ukjente og uventede» svarte hun et ubetinget ja. I en utdypende forklaring sa Birkeland at det ikke var uventet at noen stilte spørsmål ved AUFs kontingentrutiner, men at man plutselig rettet søkelys mot forhold som hun oppfattet som helt greie. Hele forskutteringsproblematikken, som mye av rettssaken dreier seg om, var en uventet problemstilling, sa hun.

Birkeland tok trolig et par poeng da Staff regnet seg til antall medlemmer ved å dividere innbetalt beløp med en bestemt medlemskontingent. - Vi hadde en differensiert medlemskontingent der nye medlemmer slapp med en tredjepart. Derfor må man i tilfelle dele med gjennomsnittsbeløpet, sa Birkeland.

Den tidligere AUF-lederen skal gjenoppta sitt vitneprov på torsdag.

STØTTE: Tidligere kulturminister Turid Birkeland omfavner tiltalte Anders Hornslien utenfor rettsalen.