Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bisarr arvestrid: Barnebarn, påstått sønn og brevvenn kjemper om Charles Mansons eiendeler

En dommer må ta stilling til hvem som skal få arve Charles Manson.

DØD: I november døde sektleder Charles Manson, og nå kommer en bitter strid om hvem som skal få arve Manson for retten. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DØD: I november døde sektleder Charles Manson, og nå kommer en bitter strid om hvem som skal få arve Manson for retten. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To testamenter. Ett barnebarn. En som påstår han er Charles Mansons sønn. En brevvenn. Mandag skal en dommer ta stilling til hvem som skal få kontrollen over beryktede Charles Mansons kropp og eiendeler, skriver nyhetsbyrået AP.

Rettigheter til to låter

20. november i fjor døde Manson, som var en av USAs mest beryktede og omtalte kriminelle.

Som leder for den såkalte «Manson»-familien forledet han medlemmene til å utføre ni drap i Los Angeles-området. Manson selv begikk ingen drap, han instruerte familiemedlemmene, for det meste unge kvinner, til å ta liv.

Drapet som vekket mest oppsikt var det på den høygravide skuespilleren Sharon Tate, og hennes fire venner.

For sin medvirkning til drapene ble Manson først dømt til døden, en dom som seinere ble omgjort til livstidsdom.

I kjølvannet av Mansons dødsfall krangles det nå om rettighetene til kroppen og eiendelene til Manson.

Minst tre parter kjemper om å få arve Manson. Med arven kommer blant annet rettighetene til to låter Manson har skrevet, som seinere er blitt spilt inn av Beach Boys og Guns N' Roses.

- Vi mener Manson er verdt mer enn folk er klar over. Det er masse penger der, sier Mike Smith, musikkagent for en mann som hevder Manson gjorde moren hans gravid under en orgie.

Hevder han er Mansons sønn

Og det er her det blir pikant. To av de tre partene som nå gjør krav på Mansons jordiske gods og etterlevninger hevder de er etterkommere av Manson, og at den andre ikke er det.

Matt Lentz, en musiker fra Los Angeles, som går under navnet Matthew Roberts, ble adoptert til et par fra Illinois da han var nyfødt. Han hevder at Manson gjorde moren hans gravid under en orgie i 1967, og at han dermed er sønnen til Manson.

- Matthew har langt svart hår og han er en musiker. Har du sett bilde av min Matthew? De likner, men når det gjelder DNA-tester, så vet jeg ikke, sier Roberts adoptivmor, Joanne Lentz.

Roberts kjemper blant annet mot Jason Freeman, som skal være sønnen til Charles Manson jr., og barnebarnet til Charles Manson og hans første kone Rosalie Willis. Det viser i alle fall rettsdokumenter.

DNA-test

Roberts kamp for å finne ut hvem hans kjødelige far er, har tidligere blitt omtalt av CNN. Roberts skrev til Manson mens han satt i fengsel, og ba om å få en DNA-prøve av Manson for å bekrefte at de var i slekt.

SØNN?: Matthew Roberts hevder han er sønnen til Charles Manson. Foto: Splash News / NTB scanpix
SØNN?: Matthew Roberts hevder han er sønnen til Charles Manson. Foto: Splash News / NTB scanpix Vis mer

Manson svarte faktisk, og sendte DNA-prøver to ganger, men ingen av prøvene kunne brukes.

Derfor tok CNN på seg den uvanlige jobben med å sammenlikne de to mennenes DNA. Utgangspunktet var at dersom man kunne slå fast at de to mennene var i slekt, kunne man også si at Roberts var Mansons sønn.

Men de to mennene delte ikke DNA, og dermed ble det konkludert med at Roberts ikke er Mansons sønn. Uten at det har stoppet Roberts.

Han ønsker nå at det skal tas en ny DNA-test av Manson, for å bevise at han er i slekt med sektlederen, og Freeman ikke er det.

Testamente

Med seg til rettssaken har Roberts også et testamente som angivelig skal være undertegnet av Manson i januar 2017, som gjør Roberts til enearving. Et testamente som Roberts selv er usikker på om er ekte.

- Det ser ganske generisk ut, som noe de har hentet ned fra internett eller noe sånn. Det var ikke tre vitner som California krever heller, bare ett, sier Roberts.

Dersom testamentet blir funnet gyldig vil det overskrive et testamente fra 2002.

Dette testamentet er det sakens tredje part som besitter, nemlig Mansons brevvenn Michael Channels. Testamentet, som angivelig skal være skrevet i 2002, gjør Mansons barn arveløse og utpeker Channels til arving.

«Svindel»

John Michael Jones, som har vært tilknyttet Manson og som sier at sektlederen nektet å etterlate seg et testamente, støtter Freeman, og kaller de to andre kravene for svindel.

- De er bare ute etter sine 15 minutter med berømmelse, sier Jones.

Freeman selv avventer dommerens avgjørelse.

- Jeg har vært profesjonell kampsportutøver. Jeg ser på dette som om vi går inn i runde sju i en kamp med 12 runder. Vi ser etter knockout-slaget, sier han.

Han ønsker ikke å si hva han kommer til å gjøre med Mansons jordiske gods om han vinner fram, foruten at han kommer til å få Manson kremert.

I tillegg til royalties knyttet til Mansons sanger, vil den som vinner fram i retten få kontroll over de kommersielle rettighetene til Mansons navn, bilde og eiendeler, som i sin tur kan være verdt flere tusen dollar blant samlere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!