Donald Trump taler på CPAC

- Bisarre utfall og mangel på logikk

Dette tror ekspertene vi kan vente oss når Donald Trump taler for første gang siden presidentskapet var over.

SKAL TALE: Det har vært stille fra Donald Trump lenke. Søndag taler han på CPAC. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SKAL TALE: Det har vært stille fra Donald Trump lenke. Søndag taler han på CPAC. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag snakker Donald Trump offentlig for første gang siden han gikk av som president 20. januar. Det gjør han på en politisk konservativ konferanse i Orlando, Florida, CPAC.

Trump er utestengt fra sosiale medier som Twitter og Facebook.

- Det er på en måte litt rart for offentligheten, som så lenge var vant med et bombardement, en mitraljøse med sinnssyke utspill daglig. Å ikke ha det, føles litt rart og befriende, stemmen hans forsvant så til de grader etter stormingen av Kongressen, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Dagbladet.

Dagene tilbringer den forhenværende presidenten på Mar-a-Lago i Florida, der han blant annet spiller mye golf. Trump er utestengt fra sosiale medier, og har vært bemerkelsesverdig stille foruten uttalelser i forbindelse med riksrettsfrifinnelsen og nederlag i retten rundt levering av selvangivelser.

Så hva kan vi forvente oss?

RIVES: Trump Plaza Casino i Atlantic City ble revet etter å ha gått konkurs i 2014. En annen investor kjøpte bygget i 2016. Se sprengingen her. Video: AP Vis mer

- Total mangel på logikk

- Vi kan nok forvente oss mye klassisk Trump: Mye latterliggjøring, bisarre utfall og total mangel på logikk. Vi kan ikke forvente oss et sammenhengende resonnement om politikk, tror jeg, men det blir nok heller ikke så viktig, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Dagbladet.

Norce-forsker Hilmar Mjelde mener vi vil få høre en Trump som vil befeste grepet om partiet.

- Det er et parti som er deinstitusjonalisert og blitt hans personlige parti. Han vil nok snakke om America First-agendaen, som i innhold bare betyr total lojalitet til Trump. Den har jo ikke noe saklig innhold - det Trump fikk utrettet som president var jo Reagan-politikk som Mitch McConnell fikk gjennomført, sier Mjelde til Dagbladet.

Ifølge NBC er det liten tvil om at Trump har mange høner å plukke, noen av dem med republikanere han mener er illojale. Personer som Liz Cheney og Mitt Romney er trolig ikke veldig velkomne på konferansen.

Mjelde tror det blir nådeløst.

- Det blir nok et nådeløst oppgjør for dem som motsatte seg hans selvkupp-forsøk etter valget. Trump tåler simpelthen ikke kritikk, sier Mjelde til Dagbladet.

Løkke blir heller ikke overrasket om dette kommer.

- Han kommer nok til å mene dette er folk som ødelegger for partiet, at de må lukes ut, og at partiet gjør lurt i å følge ham, tror Løkke.

TAKKER: I sin siste tale som president for USA, gir Donald Trump ordet til førstedame Melania Trump. Video: AP Vis mer

Stor støtte

Fakta er at Donald Trump har stor oppslutning i Det republikanske partiet, både hos partifellene og velgerne. CPAC er den viktigste republikanske konferansen i USA.

Blant temaene arrangørene angivelig skal ha paneldiskusjoner om på konferansen, er den antifascistiske bevegelsen Antifa, valgfusk, mediesensur, sosialisme og innvandring.

- Konferansen var interessant for intellektuelle konservative, og Mitt Romney var for eksempel den mest populære for 15 år siden. Nå er han «persona non grata». Trump møtte ikke opp der i 2016, fordi han var upopulær. Det illustrerer måten Trump har overtatt det republikanske partiet og den konservative bevegelsen på, sier Løkke.

Både Løkke og Mjelde mener listen over temaer gir et trist bilde av hvordan konferansen har utviklet seg.

- Det er tragisk å se CPACs utvikling. Før var dette en interessant konferanse med tanke på ideer og tankegang. Men dette konspirasjonsteoretiske våset er dessverre veldig illustrerende for det vi har sett i det siste, sier Løkke.

- Siden 1980 har Reagans agenda satt tonen for amerikansk politikk. CPAC reflekterte dette. Men nå gjenspeiler den bare den føydale strukturen i Trumps republikanske parti. Det blir «MAGA galore», sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer