Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop ber Listhaug om å stoppe utsendelser: - Noe er alvorlig galt

- Folk er desperate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme ber regjeringen om å stoppe utsendelsene av asylsøkere til Russland. - Noe er alvorlig galt, sier han.

- Folk er desperate. De rømmer fra mottaket i Kirkenes for å slippe å bli sendt til Russland, sier biskop Øygard til Vårt Land.

Han er sterkt kritisk til regjeringens asylinstruks som åpner for å ikke realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter å først ha oppholdt seg i Russland, og kommer med en oppfordring til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp):

- Stopp deportasjonene. Folk må behandles skikkelig, de må få anledning til å anke avslagene på asylsøknadene, sier han til avisen.

Han reagerer på det han mener er forskjellsbehandling.

- Mens skolebussene står fordi det er for kaldt, mener myndighetene at det er helt greit å busse flyktninger ut av Norge, konstaterer biskopen.

Uttransport stanset 31 personer skulle egentlig uttransporteres i dag, men det ble stanset etter flere rømninger og rømningsforsøk. Det skjedde etter at det i dag tidlig ble hengt opp en liste over 31 personer som skulle uttransporteres.

MINISTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MINISTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

En familie som rømte skal ha fått hjelp av frivillige fra aksjonsgruppa Refugees welcome to Arctic. Familien gikk ut til leirens port, der de ble hentet av en bil tilhørende personer i støttegruppa. Politiet forsøkte å å sperre veien, men bilen kom seg rundt og forsvant i retning Kirkenes, før familien ifølge NRK.

IFinnmark melder at to nordmenn, en mann og en kvinne, som forsøkte å kjøre vekk asylsøkere er arrestert, i tillegg til asylsøkerne som forsøkte å rømme. Ifølge NRK er tre nordmenn arrestert. Refugees welcome to Arctic skriver på sin Facebook-side at en mann ble arrestert da han forsøkte å hente en barnefamilie.

Linn H. Landro, talsperson for Refugees welcome to Arctic, sa i formiddag til Dagbladet at det «foregår arrestasjoner» og at «folk prøver å transportere bort flyktninger».

Tre søker kirkeasyl Sør-Varanger menighet bekrefter overfor VG at de har tatt i mot to menn og en kvinne som søker kirkeasyl.

- Det er tre asylanter som er kommet til kirka og ber om kirkeasyl. Vi vet ikke mer enn det ennå. De har akkurat ankommet, og vi vil avholde et menighetsrådsmøte klokka 12.00. Det finnes rutiner for dette, men nå er det en spesiell situasjon, sier menighetsråd Wenche Jessen Dervola i Sør-Varanger menighet til Dagbladet.

Hun vet ikke om disse kom fra Atkomstssenter Finnmark eller om det var blant dem som skulle sendes til Russland i dag.

- Jeg vet ikke om dette var noen av disse som skulle sendes til Russland i dag, sier Dervola til Dagbladet.

KJØRTE TILBAKE_ To russiske mimibusser tok torsdag oppstillig utenfor Vestleiren i Kirkenes, men forlot senere senteret.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
KJØRTE TILBAKE_ To russiske mimibusser tok torsdag oppstillig utenfor Vestleiren i Kirkenes, men forlot senere senteret. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

Politihuset i Kirkenes ligger like ved kirka. Dervola bekrefter overfor Dagbladet at politiet er på stedet.

- Det er to betjenter utenfor kirka her nå. Det er litt tidlig å si hva de ønsker her, og jeg har ikke vært i kontakt med dem ennå. Det har heller ikke vært noen aksjoner her, sier hun.

- Risikerer å bli pågrepet Daniel Dragset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet (PU), PU skriver i en e-post til Dagbladet at de følger justisdepartementets retningslinjer fra i 1999 om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger som skal sendes tilbake til sine hjemland.

- Vi følger de samme retningslinjene inntil det er vedtatt nye, og det har den konsekvens at mennesker som har tilhold i kirker kan risikere å bli pågrepet dersom de beveger seg utenfor kirkens område, skriver han.
 
Han opplyser videre at bakgrunnen for at det ikke gjennomføres returer over Storskog i dag er forsinkelse i saksarbeidet.

- Det betyr likevel ikke det at det er en generell stans i returer til Russland over Storskog. PU kan bekrefte at vi ikke har mottatt noen direktiver/anmodninger eller om å stoppe returer over Storskog.

(NTB/Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media