Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop ber om hjelp til French og Moland

Hadde sterkt møte med Frenchs familie i går.

FIKK DOM: Joshua French og Tjostolv Moland ble i dag dømt til døden i Kongo. Nå får de støtte fra Kirken, ved biskopen i Sør-Hålogaland. Foto: Espen Røst
FIKK DOM: Joshua French og Tjostolv Moland ble i dag dømt til døden i Kongo. Nå får de støtte fra Kirken, ved biskopen i Sør-Hålogaland. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, engasjerer seg nå i Kongo-saken.

Han har skrevet åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim.

Nordmennene Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) ble i dag dømt til døden i Kisangani.

Trengte hvile
Biskopen hadde i går et sterkt møte på sitt kontor i Bodø med Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French og tre andre i eller knyttet til familien.

- De var på vei til et sted for litt hvile her i mitt bispedømme og ba om en samtale med meg. Vi kjenner Kari Hilde Hodne French fra tidligere, skriver biskop Jørgensen.

Familien til French er for tiden i Nord-Norge på en planlagt ferie. Møtet varte i 40 minutter.

- Jeg ble slått både av roen og handlekraften, og samtidig av fortvilelsen og uroen rundt den situasjonen de to kameratene er kommet opp i, skriver biskopen.

Takknemlig
Tor B. Jørgensen sier han nå har fått mer innsyn i saken enn tidligere hadde gjennom media.

- Men samtalen vår dreide seg ikke om saksforhold og hendelsesforløp i forhold til den tragiske hendelsen de har vært involvert i. Det samtalen i hovedsak dreide seg om, var den usikkerheten om deres situasjon, ikke minst knyttet til hva som nå vil skje ved og i etterkant av domsavsigelsen, skriver biskopen.

Han sier videre at han er klar over at norske myndigheter har gjort langt mer i denne saken enn det en normalt kan forvente.

- Mitt inntrykk er at Kari Hilde Hodne French er svært takknemlig for det engasjementet ikke minst ambassadør John Vea har utvist, skriver han.

- Har Norge gjort nok?
Uroen til biskopen går nå på to plan:

- Har norske myndigheter gjort nok ikke minst sett i lys av at den norske stat faktisk er trukket inn rettssaken? spør han.

- Dette spørsmålet blir dramatisk sett i lys av mulighetene for en dødsdom — og mulighetene for en mer eller mindre kontrollert maktanvendelse i etterkant av dommen. Min erfaring fra eget ansvar som misjonsleder med utsendinger i flere land i Afrika, gjør meg svært urolig. Situasjonen kan lett komme ut av kontroll, skriver han i brevet.

Det andre spørsmålet dreier seg om kommunikasjon med de berørte nærmeste her i Norge.

Biskopen skriver at selv om det har vært og er kontakt, er det hans klare inntrykk at denne kunne ha vært langt bedre.

- Det ville styrket de pårørendes trygghet for at Norge vil gjøre sitt ytterste for at en dødsdom aldri vil bli eksekvert, og at de i den videre prosessen vil få støtte som sikrer en behandling i tråd med internasjonale juridiske standarder.

SENDTE BREV: Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen. Foto: Den Norske Kirke
SENDTE BREV: Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen. Foto: Den Norske Kirke Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling