Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop Bernt Eidsvig siktet for grovt bedrageri

Har valgt å la seg avhøre.

SIKTET: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke er siktet for grovt bedrageri i medlemsrotsaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke er siktet for grovt bedrageri i medlemsrotsaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ransaker Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme (OKB).

Etter at Dagbladet i en serie artikler har avdekket at kirka over år har registrert intetanende personer som medlemmer, og mottatt offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, besluttet Fylkesmannen i Oslo og Akershus i november å åpne tilsynssak.

- Per nå er det foretaket Oslo katolske bispedømmet siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Biskop Bernt Eidsvig har tidligere avvist overfor Dagbladet at kirkas praksis for medlemsregistrering kan være straffbar.

Biskopen sikta Politiadvokat Kristin Rusdal opplyser at to personer, i tillegg til kirka, nå er siktet for grovt bedrageri.

Den ene av disse er biskop Bernt Eidsvig.

I 09.20-tida i morges tok rundt 12 tjenestefolk seg inn for å ransake bispedømmets lokaler. De var i sivil og flere hadde verneutsyr under jakkene. Politiet hadde ikke varslet aksjonen på forhånd.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at flere vitner nå er på vei inn til politiavhør. Dagbladet ble vitne til at en person ble med politiet frivillig tidligere i formiddag.

- Alle har samarbeidet og blitt med frivillig, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagbladet. Rusdal opplyser Dagbladet om at minst fem ansatte i Den katolske kirke vil bli avhørt i dag, deriblant biskop Bernt Eidsvig.

- Samarbeider Bispedømmets advokat Lars Holo i advokatfirmaet Arntzen de Besche er i dag orientert om den pågående aksjonen.

- Oslo katolske bispedømme samarbeider med politiet og gir dem all den informasjon de ber om, sier Holo til Dagbladet.

- Samtidig er det viktig for oss å si og fastholde at bispedømmet mener det ikke er begått noe straffbart, sier advokaten.

BESLAG: Razzia mot Den katolske kirke i Oslo i dag. Politiet bærer ut beslag.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BESLAG: Razzia mot Den katolske kirke i Oslo i dag. Politiet bærer ut beslag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Holo vil ikke kommentere at biskop Eidsvig og en annen person i kirka nå er siktet for grovt bedrageri.

- Jeg har ingen kommentar utover det jeg allerede har uttalt i saken, sier Holo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media