Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop Bondevik vil skille kirke fra stat

MOLDE (NTB): Kirken er moden for et skille med staten. Det mener biskopen i Møre, Odd Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik, som er den sterkeste kandidaten til biskop i Oslo, sier at neste skritt i reformprosessen i Den norske kirke er å forberede et brudd med staten.

I et intervju med Sunnmørsposten understreker Bondevik at et brudd med staten ikke må bety et brudd med folket.

Biskop Odd Bondevik sier til NTB at Kirkerådet med det første skal sette ned et utvalg som får i oppgave å vurdere forholdet til staten. Trolig skjer dette allerede i februar. Han sier at det blant biskopene trolig er flertall for et skille med staten, og at dette synet med årene også har fått sterkere tilslutning blant landets prester.

- Blant publikum vil nok meningene være delte, og politisk vil nok også en endelig avgjørelse om skille stat-kirke sitte langt inne, tror biskopen.

Prinsipielt

Bondevik sier til NTB at han mener et skille mellom kirke og stat er viktig av prinsipielle grunner. Han har ingen innvendinger til Kirkedepartementets arbeide, snarere mener han at samarbeidet mellom kirke og departement er godt.

- Prinsipielt mener jeg at det er galt med en statlig styring i religiøse spørsmål. Dette forholdet støtter seg til en tankegang fra fortida som få vil vedstå seg i dag. Det er en historisk funksjon som har blitt avleggs.

Videre blir dagens forhold stat-kirke gal i forhold til minoritetenes rett, mener Bondevik. Han tenker da både i relasjon til andre kirkesamfunn, som for eksempel metodister og pinsevenner, og i relasjon til andre livssyn - som humanetikere, muslimer og andre.

- I framtida vil det være svært vanskelig å forsvare den forskjellsbehandlingen som ligger i dagens statskirkeordning, sier han.

Få land

Den norske statskirkeordningen har noen få paralleller i den vestlige verden.

- Kristne i andre deler av verden - som i Asia og Afrika - forstår ikke at det er mulig for den norske kirken å leve med et slikt forhold til staten, sier Bondevik.

Det er i møte med kristne fra disse verdensdelene han er blitt overbevist om hvor galt vårt system er.

- De skjønner i det hele tatt ikke at vårt statskirkesystem kan fungere.

- Sverige er på vei bort fra statskirkeordningen, og at det er en etterlevning fra fortida, er det ingen tvil om. Ingen ville finne på å etablere en statskirke i Norge i dag, mener han.

Et forhold som betyr mye for biskop Bondevik i denne sammenheng er Kirkens samfunnskritiske funksjon. Han mener at denne oppgaven - vaktholdet mot urett og overgrep i samfunnet - er enklere når kirken ikke er bundet opp av staten.

Ikke isolasjon

For Bondevik er det viktig at kirken ved et brudd med staten ikke isolerer seg i forhold til folket. Han mener det er interessant at dette spørsmålet kommer på dagsorden gjennom et kirkelig utvalg parallellt med verdikommisjonens arbeide.

- Vi ønsker å reflektere over dette sammen med folket, sier han.

Bondevik er ikke så sikker på at folket er like modent for et skille stat-kirke som han selv er.

- Mange vil nok ha dagens statskirkeordning fordi de føler seg usikre på alternativet. Det er en frykt for det fremmede som bare er naturlig, sier Odd Bondevik.

Uansett er prosessen fram til et skille lang. Hvor lang tør biskop Bondevik ikke å spå om. Det er ikke bare kirken som skal si sitt, men også staten. Det må en grunnlovsendring til, som betyr at spørsmålet må håndteres av to storting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!