Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop dekket pedofil abbed

PARIS (Dagbladet): En rystende pedofilisak rulles opp i retten i Caen. Abbed René Bissey (56) har tilstått voldtekt og voldelige overgrep mot 13 barn. Biskopen etterforskes nå for å ha tiet om overgrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken er uhyre viktig fordi den stiller spørsmål ved kirkens taushetsplikt.

Pierre Pican, biskop av Bayeux og Lisieux, er den første biskopen som risikerer å bli dømt for ikke å ha sagt fra om Bissey.

En kapellan hadde varslet ham om abbedens seksuelle overgrep, og biskopen hadde hatt flere samtaler med ham og sendt ham bort.

Voldtok

- Abbeden sa han skulle lære oss forskjellen på rett og galt. Under «seansene» dekket han til statuen av jomfru Maria med et lommetørkle, forteller tvillingene Sandrine og Béatrice Forest, i dag 26, til avisa France Soir. De kommer fra en dypt religiøs familie, og abbeden var en naturlig åndelig guide.

De synes det verste var at han sa til dem at foreldrene deres visste det. De ble livredde, fordi de trodde foreldrene tillot det.

- Han voldtok vår barndom. Det er råttent, sier Sandrine og Béatrice.

Ansvar

Abbeden hadde ansvaret for barna i flere menigheter i Normandie, fra 1987 til 1996, og det er ikke kjent hvor mange barn han har voldtatt. Det ble ikke satt en stopper for hans overgrep før en mor i oktober 1996 fortalte kapellanen hvordan Bissey antastet hennes sønn. Det var da kapellanen varslet biskopen. Bissey tilsto og ble sendt bort til et hvilehjem. I 1998 fikk han en ny menighet, inntil hans grufulle fortid ble avslørt av en ung mann på 24 som endelig våget å stå fram.

Ikke første gang

Det er ikke første gang slike overgrep blir avslørt i katolske miljøer i Frankrike, men denne saken har virket som en vekker. Biskop Pican burde ha sagt fra. Fra nå av vil Frankrikes 25 000 prester være mer på vakt.

HOLDT MUNN: Den franske biskopen Pierre Pican.