Biskop i moskeen

Når Oslo-biskop Gunnar Stålsett i dag besøker moskeen i Urtegata i Oslo, er det første gang en representant fra Kirken overbringer en høytidshilsen i muslimenes egne troslokaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag innleder muslimene sin høytidsfeiring «id».

- Bakgrunnen for besøket er at jeg ønsker å markere et fellesskap mellom de forskjellige religionene. Siden de fleste norske muslimene bor i Oslo, er det særlig viktig å få fram et slikt fellesskap nettopp her, sier biskop Stålsett til Dagbladet.

Situasjonen i Midtøsten er også en viktig grunn til at Oslo-biskopen ser på samarbeidet mellom de ulike trossamfunnene som viktigere enn noen gang. Samtidig understreker han at han ikke kommer på besøk med et ønske om en tilnærming mellom religionene. Han vil derfor først komme med sin hilsen etter at den muslimske bønnen er over.

- Det er ikke naturlig å delta på hverandres høytidsseremonier. Det er en del av respekten vi har overfor andres trostilhørighet, legger Stålsett til.

Hvert 36. år

I år faller den kristne og muslimske høytidsfeiringen på samme tid. Det skjer hvert 36. år.

Den muslimske høytidsfeiringen id markerer slutten på den månedslange fasten ramadan, og er den største høytidsdagen i det muslimske kalenderåret.

Stålsett har ikke møtt innvendinger mot besøket fra noe hold, og stiller seg uforstående til at initiativet hans kan vekke negative reaksjoner.

- En del kristne miljøer mener imidlertid at det er viktig å holde stor avstand til islam, basert på frykt for hva en dialog kan føre til, forteller Oslo-biskopen.

Julelunsj

I regi av Aslam Ahsan, leder for Ressurssenter for pakistanske barn, har representanter for Kirken og de muslimske menighetene i Oslo de siste sju årene deltatt på felles julelunsj på nøytral grunn. Ifølge Ahsan var bakgrunnen for julelunsjen et ønske om å forebygge spenningen mellom trossamfunnene, samt å skape en bredere kontaktflate mellom representanter for Kirken og de muslimske religiøse lederne.

- Stålsetts besøk i moskeen i Urtegata er et historisk øyeblikk og en solid videreføring av brubyggingen mellom kristne og muslimer i Norge, hevder Ahsan.