Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskop i NS-bråk

Nidaros-biskop Finn Wagle får sterk kritikk for å ha sagt ja til å stille opp på et møte for NS-barn. Flere av medlemmene i foreningen er aktive Quisling-revisjonister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen kl. 13.00 møter biskopen fra Trondheim den såkalte «Vennekretsen av NS-barn» på en kafe i Oslo, som er stamstedet til gamle norske SS-medlemmer. Foreningen ledes av Skiens-legen Inger Cecilie Stridsklev, som aktivt jobber for å forandre synet på Nasjonal Samling, og Rolv Olsen, tidligere redaksjonssekretær i nazibladet Folk og Land. Et annet medlem er Olav Engen, som på sin hjemmside på nettet aktivt forsvarer Holocaust-fornektere som David Irving.

- Jeg er i tvil om Quisling var nazist, sier foreningens leder Stridsklev til Dagbladet.no. - Under krigen så Quisling på seg selv som i en meklerrolle. Norsk Nasjonalsocialistisk Arbeiderparti var nazistpartiet i Norge, ikke Nasjonal Samling.

Biskopen snudde

Biskop Wagle sa opprinnelig nei til å møte foreningen.

- Jeg har ikke vært klar over at denne gruppen har hatt en videre politisk dagsorden, sa han til Human-Etisk forbunds medlemsblad tidligere i år.

Nå har biskopen snudd, og bestemt seg for likevel å møte den omstridte foreningen. Etter det Dagbladet.no erfarer har denne snuoperasjonen kommet etter kontakt med blant andre Eivind Saxlund, tidligere underdirektør i Finansdepartementet, og under krigen stridende soldat på østfronten i Waffen SS.

- Jeg beklager dypt at biskopen møter folk som forsvarer nazismen og det den har gjort, sier Kristoffer Gjötterud, leder av Norsk Forening Mot Antisemittisme til Dagbladet.no.

- Jeg støtter tilnærmingen mellom kirken og NS-barn, men den må skje på kirkens og ikke på revisjonistenes premisser.

Frykter misbruk

I et brev til Gjötterud skriver biskop Wagle at avgjørelsen han har tatt om likevel å møte Vennekretsen for NS-barn har vært vanskelig å ta, «men jeg vil sette mye inn på at den ikke blir misbrukt».

- Hensikten for meg er rett og slett å få NS-barn i tale og blant annet lytte til de erfaringer de måtte ha fra møter med Den norske kirke i etterkrigstidens Norge, skriver biskopen.

HÅPER:</B>Biskop Wagle håper ikke møtet med NS-barn blir misbrukt