<strong>- GLEDELIG:</strong> LLH-leder Bård Nylund sier at det fortsatt ikke er full homolikestilling når det kommer til kirkelige vigsler, men at dette er et stort skritt i riktig retning. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
- GLEDELIG: LLH-leder Bård Nylund sier at det fortsatt ikke er full homolikestilling når det kommer til kirkelige vigsler, men at dette er et stort skritt i riktig retning. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

Biskop-ja til å vie homofile i kirken

- Samholdet i kirken er satt på en alvorlig prøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flertallet av biskopene vil vie homofile. Åtte av landets tolv biskoper ønsker at Kirken skal kunne vie homofile, ifølge en kunngjøring fra Bispemøtet. Men, de åpner ikke for full likestilling.

Homofile må vie seg borgerlig først. Deretter kan de få sin egen liturgi i kirka.

- I et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle, anbefaler de åtte at kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig. Mindretallet kan ikke slutte seg til dette, skriver flertallsbiskopene.

De «erkjenner at samholdet i kirken er satt på en alvorlig prøve i denne saken», ifølge kunngjøringen. «De understreker at deres anbefaling ikke er løsning som ivaretar alle konsekvenser av deres teologiske posisjon,» skriver de videre.

-Den vil imidlertid synliggjøre at kirken er felles om å anerkjenne at staten gir likekjønnede par rettigheter til vern om sitt samliv og aksepterer deres ønske om kirkelig forbønn for slike borgerlig inngåtte ekteskap. Det vil samtidig gi vår kirke en felles ordning og slik skape liturgisk orden, skriver flertallet i kunngjøringen.

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier nyheten er «veldig gledelig» og et stort skritt på veien til full likestilling innen kirka.

- De anerkjenner at saken er betent, men går inn for en slags mellomløsning som er positiv til homovigsler. Det blir fastsatt en egen liturgi for homofile som har giftet seg borgerlig først, sier Nylund til Dagbladet.

- Det er ikke full likestilling, men et stort skritt i riktig retning. Kirka sender ut et tydelig signal om at flertallet er betydelig mer homovennlig enn før, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer