Biskop også for homofile

Kvarme er ny Oslo-biskop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borg-biskop Ole Christian Kvarme har fått stillingen som biskop i Oslo etter Gunnar Stålsett.

Kvarme ble utnevnt i statsråd på Slottet i dag. Men ikke alle er glade over utnevnelsen: Finansminister Per-Kristian Foss, som selv har inngått partnerskap, og justisminister Odd Einar Dørum tok dissens i bispespørsmålet.

Selv er Kvarme glad for utnevnelsen. På pressekonferanse etter utnevnelsen understreker han at han også er blitt biskop for de homofile:

- En av de tingene jeg ønsker å gjøre, er å bygge relasjoner også til disse medarbeiderne. Jeg ønsker å være biskop for alle. Rausheten og åpenheten i Kirken betyr ikke at alle er av samme oppfatning, men vi må holde sammen på tvers av synspunkter, sier han til NTB.

Kvarme ikke mørkemann

Det har lenge vært klart at Kvarme ledet i kappstriden om hvem som skulle avløse Stålsett.

Men Kvarme er ikke populær i alle leire: I Oslo er han ikke spesielt velkommen. Mange mener at Kvarme er et skritt tilbake i forhold til Stålsett, som blir oppfattet som en som har åpnet dørene til folkekirken og ønsket alle slags mennesker velkommen.

I forhold til Stålsett har Kvarme blitt kalt mørkemann, spesielt fordi han ikke ønsker at homofile prester skal leve i partnerskap. Men Kvarme er ikke spesielt konservativ i forhold til verken kirkegjengerne eller ledende skikkelser i Kristen-Norge.

BLIR KONGEFAMILIENS BISKOP: Kronprinsfamilien har hatt et nært forhold til Gunnar Stålsett. På søndag møtte de Ole Christian Kvarme på gudstjeneste i Borg Bispedømme. Foto: SCANPIX
BLIR KONGEFAMILIENS BISKOP: Kronprinsfamilien har hatt et nært forhold til Gunnar Stålsett. På søndag møtte de Ole Christian Kvarme på gudstjeneste i Borg Bispedømme. Foto: SCANPIX Vis mer

Aftenposten slår fast at Kvarme slett ikke er noen mørkemann:

«Urettferdig omtalt som mørkemann. Egentlig en glad kristen, som står på holdningen til flertallet i kirken. Mange gode egenskaper som kirken kan dra nytte av», skrev avisa i februar.

Det samme sier leder av Kirkerådet, Thor Bjarne Bore, i dag.

Her kan du se hva Kvarme svarte da Vårt Land sendte rundt spørsmål til de aktuelle bispekandidatene.

Ønsket ikke Kvarme

Finansminister Per Kristian Foss og justisminister Odd Einar Dørum tok dissens i regjeringens beslutning om å utnevne Ole Christian Kvarme til ny biskop i Oslo. Begge gikk inn for Kvarmes motkandidat Erling Pettersen som er direktør i Kirkerådet.

- Kvarmes syn på homofilt samboerskap har vært avgjørende for at jeg tok dissens og gikk inn for Erling Pettersen som biskop i Oslo. Jeg ser på han som en mer romslig teolog som ville passet bedre for Oslo, sier finansminister Per Kristian Foss til Dagbladet.no

- Min oppfatning er at kirken trenger mangfold og bredde. Erling Pettersen er den beste kandidaten i så måte, sier Odd Einar Dørum til Dagbladet.no