Biskop tiltalt for å ha dekket pedofil

PARIS (Dagbladet.no): Biskop Pierre Pican (66) møtte i retten i Caen i dag, tiltalt for å ha unnlatt å melde en pedofil prest til politiet. Den eksepsjonelle rettssaken stiller spørsmål ved hele den geistlige taushetsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pierre Pican er biskop i Bayeux-Lisieux i Normandie. Det er første gang en biskop sitter på tiltalebenken siden 1841. Ofrenes familier ville ha paven som vitne. Pican risikerer tre års fengsel.

I 1996 ble Pican informert om at en prest, abbed René Bissey, var pedofil. Pican tilkalte abbeden, som tilsto. Biskopen rådet ham til å oppsøke psykiater. For å unngå skandale ble Bissey bedt om å trekke seg «åndelig tilbake», og sendt på hvilehjem. Men i 1998, vel vitende om forholdene, utnevnte biskop Pican ham til en ny menighet, med ansvar for barn.

Dømt

Bissey ble arrestert kort tid etterpå, og i oktober 2000 dømt til 18 års fengsel for seksuelle overgrep mot 11 barn i løpet av ni år.

Det store spørsmålet er om biskop Pican skulle ha meldt Bissey til politiet eller om han kan gjemme seg bak taushetsplikten. Bissey skriftet ikke for ham, så han kan ikke referere til kirkens sakramenter.

Det finnes et annet eksempel. Picans kollega biskop Jacques David fulgte selv en pedofil prest til statsadvokaten. Etter at Pican-saken ble kjent har kirken bestemt å være mer på vakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer