Biskop tiltalt for å ha dekket pedofil

PARIS (Dagbladet.no): Biskop Pierre Pican (66) møtte i retten i Caen i dag, tiltalt for å ha unnlatt å melde en pedofil prest til politiet. Den eksepsjonelle rettssaken stiller spørsmål ved hele den geistlige taushetsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pierre Pican er biskop i Bayeux-Lisieux i Normandie. Det er første gang en biskop sitter på tiltalebenken siden 1841. Ofrenes familier ville ha paven som vitne. Pican risikerer tre års fengsel.

I 1996 ble Pican informert om at en prest, abbed René Bissey, var pedofil. Pican tilkalte abbeden, som tilsto. Biskopen rådet ham til å oppsøke psykiater. For å unngå skandale ble Bissey bedt om å trekke seg «åndelig tilbake», og sendt på hvilehjem. Men i 1998, vel vitende om forholdene, utnevnte biskop Pican ham til en ny menighet, med ansvar for barn.

Dømt

Bissey ble arrestert kort tid etterpå, og i oktober 2000 dømt til 18 års fengsel for seksuelle overgrep mot 11 barn i løpet av ni år.

Det store spørsmålet er om biskop Pican skulle ha meldt Bissey til politiet eller om han kan gjemme seg bak taushetsplikten. Bissey skriftet ikke for ham, så han kan ikke referere til kirkens sakramenter.

Det finnes et annet eksempel. Picans kollega biskop Jacques David fulgte selv en pedofil prest til statsadvokaten. Etter at Pican-saken ble kjent har kirken bestemt å være mer på vakt.

Ikke den eneste

Dette er et uhyre viktig spørsmål i Frankrike, der prestekappen skjuler mange hemmeligheter. For øyeblikket er 19 andre prester tiltalt for pedofili, og 30 er nylig dømt.

En dom av 1891 stadfester at det eksisterer taushetsplikt for en prest som nektet å vitne om en tilståelse han fikk av en forbryter som skriftet.

Pican vedgikk i retten i dag at han tok seg mer av abbed Bissey enn ofrene og deres familier. Men han kom ikke med noen forklaring på hvorfor han valgte å beskytte presten og ikke følge loven og melde fra om en grufull forbrytelse.

MÅ SVARE FOR SEG: Biskop Pierre Pican (66).
PÅ VEI TIL RETTEN: Biskop Pierre Pican på vei til retslokalet i Caen i dag.