Biskopen innrømmer medlemsfeil i den katolske kirka

Den katolske kirkes overhode i Norge, biskop Bernt Eidsvig, innrømmer at kirka har feilregistrert medlemmer.

- VI HAR GJORT FEIL: - I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VI HAR GJORT FEIL: - I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I flere artikler har Dagbladet avdekket at Den katolske kirke i Norge har registrert uvitende mennesker som medlemmer i kirka.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (Krever innlogging til Dagbladet pluss)

Kirka får, som andre tros- og livssynssamfunn i Norge, offentlig støtte basert på medlemstall. I 2015 vil Den katolske kirke samlet få omlag 130 millioner i samlet offentlig tilskudd.

Medlemstallet i den katolske kirka i Norge vokst kraftig det siste snaue tiåret - og fra 66 000 til 140 000 bare mellom 2010 og 2014.

- I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig. Der feil har forekommet - og eventuelt forekommer - forsikrer jeg om at disse er blitt og blir rettet opp så snart vi får vite om dem, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding.

- Vi er internasjonale Biskopen peker på stor arbeidsinnvandringen til Norge fra katolske land.

- I lys av de siste års massive arbeidsinnvandring, i stor grad fra katolske land, er det ikke tvil om at det har vært en stor utfordring å få oversikt over katolikker i Norge, slik at vi kan tilby de kirkelige tjenester de har krav på. Den katolske kirke er et internasjonalt trosfellesskap der medlemskap defineres gjennom dåpen, og ens rettigheter og plikter som katolikk følger en på tvers av landegrenser, sier Eidsvig.

Kulturdepartementet bryr seg imidlertid lite om at Den katolske kirke er en internasjonal organisasjon.

LES OGSÅ: Krever at Den katolske kirke forklarer seg

FAKTA: Dette sier lovverket

I august 2012 svarte Kulturdepartementet på en henvendelse fra Tros- og livssynspolitiske utvalget, om reglene tilknyttet tilskudd til tros- og livssynssamfunn.Med bakgrunnn i trossamfunnsloven, slår departementet fast en rekke forhold:

• Personer over 15 år avgjør selv om de vil melde seg inn i et trossamfunn i Norge, og i så fall hvilket.

• Bestemmelsene i loven innebærer at trossamfunn i Norge ikke kan registrere innflyttede personer som medlem uten vedkommendes eller ev. foreldrenes viten og samtykke.

• Loven åpner for to slags «medlemskap» i et trossamfunn - ett religiøst og ett tilknytningsforhold som lovgivningen knytter sine rettsvirkninger til.

• At trossamfunnet selv anerkjenner personen som medlem etter dets egne regler, er kun ett av flere vilkår som må være oppfylt for at vedkommende skal kunne inngå i medlemsgrunnlaget for krav om tilskudd til samfunnet.

Kilde: Kulturdepartementet

For at trossamfunnene skal få statsstøtte, skal hvert enkelt medlem melde seg inn og registrere seg med personnummer. Alle over 15 år skal gjøre dette på egenhånd.

Krever redegjørelse - Det er også hevet over tvil at det er langt flere katolikker i Norge enn dem vi har i våre registre. Vi ønsker naturligvis at våre rutiner skal være i overensstemmelse med norsk lov, og vil samarbeide med myndighetene for å sikre dette, sier biskopen.

Og i Oslo katolske bispedømmes årsmelding for 2014, redegjøres det for rutinene for innmelding:

«Ved innmelding kreves legitimasjon, samt kopi av utmeldingsattest fra de som har tilhørt et annet trossamfunn. (...) Katolikker som flytter til Norge fra utlandet, forstås ikke som nye medlemmer av Den katolske kirke, de er allerede medlemmer. Men vi trenger selvsagt at de oppgir hvem de er for at vi skal kunne registerføre dem i Norge. Dette kan gjøres ved personlig oppmøte i menigheten, via internett eller ved hjelp av registreringsskjemaer som deles ut i menigheten.»

Rutinene kirka beskriver, står i skarp kontrast til påstander fra en rekke personer som Dagbladet de siste dagene har vært i kontakt med. De oppgir at de uvitende er blitt meldt inn, og de aner ikke hvordan den katolske kirka har fått tak i personnummeret deres.

- Vi må følge opp denne saken, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet i dag.

Hun er helt klar:

- Den som vil bli medlem, må melde seg inn selv.

Torsdag medga Pham Cong Thuan, økonomisjef i Oslo katolske bispedømme, at tilfellet Dagbladet da omtalte, også kan gjelde flere.

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

- Vi har aldri hatt skikkelig kontroll på medlemsregisteret, siden vi har hatt en desentralisert struktur. Men det skal vi ta tak i, sa Thuan, som samtidig opplyste at de søker etter en administrasjonssjef som skal ha det overordnet ansvar for medlemsregisteret.

- For tiden er det ingen som håndterer dette spesifikt, sa han.

- Det kommer vi også til å ta opp. Håndtering av medlemsregisteret er viktig nettopp for utbetaling av statsstøtten, opplyser Helstad hos fylkesmannen.

Vil ikke svare på flere spørsmål - Vi registrerer gjennom media at Fylkesmannen ønsker en gjennomgang av våre rutiner, og vi setter pris på muligheten til å se kritisk på disse med det som da er rette offentlige instans. Spørsmål om medlemsregistrering gjelder alle tros- og livssynssamfunn og er del av en større problematikk, som vi ved flere anledninger har påpekt og søkt dialog om i ulike fora. Vi vil derfor i denne prosessen også involvere Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, sier Eidsvig.

Avslutningsvis sier biskopen at Den katolske kirke ikke kommer til å kommentere saken før Fylkesmannen har gransket kirkas medlemspraksis.

- Utover dette - og før det er foretatt et eventuelt offentlig tilsyn - ber jeg om forståelse for at vi på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om enkeltsaker eller rutiner, heter det i pressemeldingen.

FAKTA: Den katolske kirke i Norge

• Medlemstallet i Den katolske kirken i Norge har økt kraftig de siste årene, fra omlag 45 000 registrerte medlemmer i 2005 til i overkant av 140 000 medlemmer i år. Den romersk-katolske kirke er nå det nest største trossamfunnet i Norge, bare slått av Den norske kirke.

• Selv mener Den katolske kirke at de har flere enn 150 000 medlemmer, men siden mange ikke er registrert med fødselsnummer, får ikke kirka støtte for alle. I tillegg antar de at det finnes ytterlige 150 000 uregistrerte katolikker i Norge.

• Avisa Vårt Land har gjennomgått tilskuddene til ulike trossamfunn i neste års statsbudsjett. Den katolske kirke får et raust tilskudd: totalt 130 millioner kroner, opp 10,9 millioner kroner fra i år.

• Det inkluderer nær 60 millioner kroner i kommunale tilskudd.

Kilder: Statsbudsjettet, Vårt Land

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer