Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskopen innrømmer medlemsfeil i den katolske kirka

Den katolske kirkes overhode i Norge, biskop Bernt Eidsvig, innrømmer at kirka har feilregistrert medlemmer.

- VI HAR GJORT FEIL: - I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VI HAR GJORT FEIL: - I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere artikler har Dagbladet avdekket at Den katolske kirke i Norge har registrert uvitende mennesker som medlemmer i kirka.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (Krever innlogging til Dagbladet pluss)

Kirka får, som andre tros- og livssynssamfunn i Norge, offentlig støtte basert på medlemstall. I 2015 vil Den katolske kirke samlet få omlag 130 millioner i samlet offentlig tilskudd.

Medlemstallet i den katolske kirka i Norge vokst kraftig det siste snaue tiåret - og fra 66 000 til 140 000 bare mellom 2010 og 2014.

- I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig. Der feil har forekommet - og eventuelt forekommer - forsikrer jeg om at disse er blitt og blir rettet opp så snart vi får vite om dem, sier biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding.

- Vi er internasjonale Biskopen peker på stor arbeidsinnvandringen til Norge fra katolske land.

- I lys av de siste års massive arbeidsinnvandring, i stor grad fra katolske land, er det ikke tvil om at det har vært en stor utfordring å få oversikt over katolikker i Norge, slik at vi kan tilby de kirkelige tjenester de har krav på. Den katolske kirke er et internasjonalt trosfellesskap der medlemskap defineres gjennom dåpen, og ens rettigheter og plikter som katolikk følger en på tvers av landegrenser, sier Eidsvig.

Kulturdepartementet bryr seg imidlertid lite om at Den katolske kirke er en internasjonal organisasjon.

LES OGSÅ: Krever at Den katolske kirke forklarer seg

For at trossamfunnene skal få statsstøtte, skal hvert enkelt medlem melde seg inn og registrere seg med personnummer. Alle over 15 år skal gjøre dette på egenhånd.

Krever redegjørelse - Det er også hevet over tvil at det er langt flere katolikker i Norge enn dem vi har i våre registre. Vi ønsker naturligvis at våre rutiner skal være i overensstemmelse med norsk lov, og vil samarbeide med myndighetene for å sikre dette, sier biskopen.

Og i Oslo katolske bispedømmes årsmelding for 2014, redegjøres det for rutinene for innmelding:

«Ved innmelding kreves legitimasjon, samt kopi av utmeldingsattest fra de som har tilhørt et annet trossamfunn. (...) Katolikker som flytter til Norge fra utlandet, forstås ikke som nye medlemmer av Den katolske kirke, de er allerede medlemmer. Men vi trenger selvsagt at de oppgir hvem de er for at vi skal kunne registerføre dem i Norge. Dette kan gjøres ved personlig oppmøte i menigheten, via internett eller ved hjelp av registreringsskjemaer som deles ut i menigheten.»

Rutinene kirka beskriver, står i skarp kontrast til påstander fra en rekke personer som Dagbladet de siste dagene har vært i kontakt med. De oppgir at de uvitende er blitt meldt inn, og de aner ikke hvordan den katolske kirka har fått tak i personnummeret deres.

- Vi må følge opp denne saken, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet i dag.

Hun er helt klar:

- Den som vil bli medlem, må melde seg inn selv.

Torsdag medga Pham Cong Thuan, økonomisjef i Oslo katolske bispedømme, at tilfellet Dagbladet da omtalte, også kan gjelde flere.

- Vi har aldri hatt skikkelig kontroll på medlemsregisteret, siden vi har hatt en desentralisert struktur. Men det skal vi ta tak i, sa Thuan, som samtidig opplyste at de søker etter en administrasjonssjef som skal ha det overordnet ansvar for medlemsregisteret.

- For tiden er det ingen som håndterer dette spesifikt, sa han.

- Det kommer vi også til å ta opp. Håndtering av medlemsregisteret er viktig nettopp for utbetaling av statsstøtten, opplyser Helstad hos fylkesmannen.

Vil ikke svare på flere spørsmål - Vi registrerer gjennom media at Fylkesmannen ønsker en gjennomgang av våre rutiner, og vi setter pris på muligheten til å se kritisk på disse med det som da er rette offentlige instans. Spørsmål om medlemsregistrering gjelder alle tros- og livssynssamfunn og er del av en større problematikk, som vi ved flere anledninger har påpekt og søkt dialog om i ulike fora. Vi vil derfor i denne prosessen også involvere Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, sier Eidsvig.

Avslutningsvis sier biskopen at Den katolske kirke ikke kommer til å kommentere saken før Fylkesmannen har gransket kirkas medlemspraksis.

- Utover dette - og før det er foretatt et eventuelt offentlig tilsyn - ber jeg om forståelse for at vi på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om enkeltsaker eller rutiner, heter det i pressemeldingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media