Biskopen innrømmer: Registrerte innvandrere fra katolske land uten å spørre dem

Den katolske kirke i Norge kan ha registrert tusenvis av uvitende personer som medlemmer.

- GRÅSONE: Biskop Bernt Eidsvig mener den katolske kirkas praksis er i en gråsone i lovverket, siden loven åpner for at trosamfunnene selv avgjør hva som skal til for å bli medlem. Han er likevel klar på at praksisen, slik den har utviklet seg, ikke er «tilfredstillende», og tar nå grep for å forhindre flere «ufrivillige katolikker». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
- GRÅSONE: Biskop Bernt Eidsvig mener den katolske kirkas praksis er i en gråsone i lovverket, siden loven åpner for at trosamfunnene selv avgjør hva som skal til for å bli medlem. Han er likevel klar på at praksisen, slik den har utviklet seg, ikke er «tilfredstillende», og tar nå grep for å forhindre flere «ufrivillige katolikker». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges nest største trossamfunn - den romersk-katolske kirke - medgir at tusenvis av deres medlemmer kan være ulovlig registrert. Gjennom flere artikler har Dagbladet omtalt hvordan Den katolske kirke i Norge har registrert intetanende personer som medlemmer. Det har ført til full opprydning i Oslo katolske bispedømme (OKB), som forvalter medlemsregisteret til hele den norske delen av det internasjonale kirkesamfunnet.

Dagbladet vet at biskop Bernt Eidsvig og økonomisjef Thuan Cong Pham var i et oppvaskmøte hos juridisk avdeling ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus tirsdag 28. oktober. Kirka får offentlig tilskudd for hvert medlem, og det siste snaue tiåret har den katolske medlemsveksten vært formidabel. Bare fra 2010 til 2014 har den registrerte medlemsmassen vokst fra omlag 66 000 til i overkant av 140 000.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi Den katolske kirke i Norge omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd.

I en skriftlig redegjørelse som denne uka sendes til Fylkesmannen, og som kirka har gitt Dagbladet tilgang til, redegjøres det for en praksis som kirka selv omtaler som «ikke tilfredstillende».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer