Biskopen innrømmer: Registrerte innvandrere fra katolske land uten å spørre dem

Den katolske kirke i Norge kan ha registrert tusenvis av uvitende personer som medlemmer.

- GRÅSONE: Biskop Bernt Eidsvig mener den katolske kirkas praksis er i en gråsone i lovverket, siden loven åpner for at trosamfunnene selv avgjør hva som skal til for å bli medlem. Han er likevel klar på at praksisen, slik den har utviklet seg, ikke er «tilfredstillende», og tar nå grep for å forhindre flere «ufrivillige katolikker». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
- GRÅSONE: Biskop Bernt Eidsvig mener den katolske kirkas praksis er i en gråsone i lovverket, siden loven åpner for at trosamfunnene selv avgjør hva som skal til for å bli medlem. Han er likevel klar på at praksisen, slik den har utviklet seg, ikke er «tilfredstillende», og tar nå grep for å forhindre flere «ufrivillige katolikker». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges nest største trossamfunn - den romersk-katolske kirke - medgir at tusenvis av deres medlemmer kan være ulovlig registrert.
 
Gjennom flere artikler har Dagbladet omtalt hvordan Den katolske kirke i Norge har registrert intetanende personer som medlemmer. Det har ført til full opprydning i Oslo katolske bispedømme (OKB), som forvalter medlemsregisteret til hele den norske delen av det internasjonale kirkesamfunnet.

Dagbladet vet at biskop Bernt Eidsvig og økonomisjef Thuan Cong Pham var i et oppvaskmøte hos juridisk avdeling ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus tirsdag 28. oktober. Kirka får offentlig tilskudd for hvert medlem, og det siste snaue tiåret har den katolske medlemsveksten vært formidabel. Bare fra 2010 til 2014 har den registrerte medlemsmassen vokst fra omlag 66 000 til i overkant av 140 000.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi Den katolske kirke i Norge omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd.

I en skriftlig redegjørelse som denne uka sendes til Fylkesmannen, og som kirka har gitt Dagbladet tilgang til, redegjøres det for en praksis som kirka selv omtaler som «ikke tilfredstillende».

«I vårt møte redegjorde jeg for hvordan en praksis som er avdekket å ha vært i noen år har medført at utlendinger som har flyttet til Norge fra katolske land, og som har blitt antatt å være katolikker, har blitt innført som medlemmer i OKB uten selv å ha samtykket til det», skriver biskopen.

LES OGSÅ: - Føles som et overtramp

LES OGSÅ: - Ble katolikk mot sin vilje (krever tilgang til Dagbladet Pluss)

Frykter høyt antall Overfor Dagbladet medgir biskopen at det kan dreie seg om tusenvis av personer.

Eidsvig gjør imidlertid et klart skille:

- Personer som ikke er katolikker, eller som ikke identifiserer seg som katolikker, vil jeg kalle en feilregistrering. De som er uvitende registret, men fortsatt katolikker, vil jeg kalle en urettmessig registrering. Dette rydder vi opp i nå ved å lage nye retningslinjer, sier biskopen til Dagbladet.

I redegjørelsen til fylkesmannen understreker han «at katolikker, etter Den katolske kirkes regler, anses for å ha rettigheter og plikter som katolikk uavhengig av hvilket land de er bosatt i».

FAKTA: Dette sier lovverket

I august 2012 svarte Kulturdepartementet på en henvendelse fra Stålsett-utvalget, om reglene tilknyttet tilskudd til tros- og livssynssamfunn.Med bakgrunnn i trossamfunnsloven, slår departementet fast en rekke forhold:

• Personer over 15 år avgjør selv om de vil melde seg inn i et trossamfunn i Norge, og i så fall hvilket.

• Bestemmelsene i loven innebærer at trossamfunn i Norge ikke kan registrere innflyttede personer som medlem uten vedkommendes eller ev. foreldrenes viten og samtykke.

• At trossamfunnet selv anerkjenner personen som medlem etter dets egne regler, er kun ett av flere vilkår som må være oppfylt for at vedkommende skal kunne inngå i medlemsgrunnlaget for krav om tilskudd til samfunnet.

Kilde: Kulturdepartementet

- Det er mange momenter som kan ha ført til registrering, jeg kan ikke gå inn på hvert enkelt tilfelle. Jeg tror at forholdsvis få er feilregistrert i Den katolske kirke. De vi er gjort oppmerksomme på, har vi umiddelbart slettet, sier han.

- Det du kaller urettmessig registrering, dreier det som om mange personer?

- Jeg frykter at det kan være det.

- Snakker vi om hundrevis eller tusenvis?

- Det kan være. Vi snakker om hvert fall tusen, kanskje flere ganger det, sier biskopen.

Peker på arbeidsinnvandringen Så seint som i august 2012 slo Kulturdepartementet fast at trossamfunn i Norge ikke kan registrere innflyttende personer som medlem uten vedkommendes viten og samtykke.

Avdelingsdirektør ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad, var krystallklar i et tidligere intervju med Dagbladet:

- Den som vil bli medlem, må melde seg inn selv, sa hun.

Etter at Dagbladet begynte å skrive om kirkas medlemsregistrering, sendte Oslo katolske bispedømme ut en pressemelding. Der ble det innrømmet rutinesvikt, og det ble pekt på den massive arbeidsinnvandringen som bakgrunn for medlemsveksten.

«I lys av de siste års massive arbeidsinnvandring, i stor grad fra katolske land, er det ikke tvil om at det har vært en stor utfordring å få oversikt over katolikker i Norge, slik at vi kan tilby de kirkelige tjenester de har krav på. Den katolske kirke er et internasjonalt trosfellesskap der medlemskap defineres gjennom dåpen, og ens rettigheter og plikter som katolikk følger en på tvers av landegrenser», skrev biskopen.

- Tok noen snarveier Også i kirkas søknad om statsstøtte fra mars i år argumenter kirka mot loven som krever at trossamfunn oppgir fødselsnummer for sine medlemmer. Ordningen står i veien for at Det katolske kirke skal få fullstendig oversikt over sine medlemmer, heter det i søknaden, som fortsetter:

«For en kirke hvor majoriteten av medlemmene er innvandrere, er det nødvendig å bruke store ressurser bare på å finne tilflyttede katolikker. I stedet er vi nødt til å bruke størstedelen av våre ressurser på å innhente fødselsnummer til de vi allerede kjenner.»

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

Eidsvig sier at nye regler fra 2005, som blant annet innbar at alle som skulle medlemsregistreres måtte oppgi personnummer, etter hvert skapte utfordringer.

- Reglene fra 2005 var at hver enkelt skulle kontaktes. Men antallet ble etter hvert så stort at enkelte av dem som registrerte nye medlemmer, tok i bruk noen snarveier, sier han.

- Det å registrere mellom 100 000 til 150 000 ukjente trosfeller på kort tid er en overveldende oppgave, og trossamfunnsloven og senere bestemmelser fra statens side ikke er entydige hva fremgangsmåte for registrering angår, sier Eidsvig.

Sender 54 000 brev Oslo katolske bispedømme har derfor revidert sine retningslinjer for å forhindre fremtidig feilregistrering og sender dessuten denne uka et brev til alle som er blitt registrert som medlem mellom 2010 og 2014. Der heter det:

«Som følge av medieoppslag i Dagbladet den seneste tiden har Oslo katolske bispedømme blitt oppmerksom på at det har vært svakheter ved bispedømmets praksis for innmelding som medlem i kirken. Enkeltpersoner som har flyttet til Norge har blitt innført som medlem i Oslo katolske bispedømme uten å ha uttrykt ønske om det. Oslo katolske bispedømme ønsker å ordne opp i den praksisen som har vært og ser det derfor som nødvendig å tilskrive alle medlemmer som er registrert i perioden 2010 - 2014 for å gjøre oppmerksom at de er registrert og oppfordre til å ta kontakt med Oslo katolske bispedømme dersom registreringen ikke ønskes opprettholdt.»

LES OGSÅ: Datatilsynet: - Den katolske kirke har mye å rydde opp i

FAKTA: Den katolske kirke i Norge

• Medlemstallet i Den katolske kirken i Norge har økt kraftig de siste årene, fra omlag 45 000 registrerte medlemmer i 2005 til i overkant av 140 000 medlemmer i år. Den romersk-katolske kirke er nå det nest største trossamfunnet i Norge, bare slått av Den norske kirke.

• Selv mener Den katolske kirke at de har flere enn 150 000 medlemmer, men siden mange ikke er registrert med fødselsnummer, får ikke kirka støtte for alle. I tillegg antar de at det finnes ytterlige 150 000 uregistrerte katolikker i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer