Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskopen kjente til overgrepsanklager

Tidligere biskop Sevat Lappegard var allerede på sensommeren kjent med overgrepsanklagene mot presten som onsdag ble varetektsfengslet. Han ga presten permisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presten fra hedmarksdistriktet er siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år. I går dag ble han fengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll.

Da den daværende biskopen, Sevat Lappegard, fikk informasjon om beskyldningene mot presten, på sensommeren, ga han den siktede permisjon fra jobben. Permisjonen skal ifølge avisa Glåmdalen ha hatt sammenheng med påstander om at presten hadde begått seksuelle overgrep.

Legger lokk på saken

Den  fungerende biskopen og den siktede presten skal ha pratet sammen flere ganger etter at påstandene om overgrep var blitt kjent.

På det tidspunktet skal presten ha avvist at beskyldningene var riktige. Det forelå ingen anmeldelse, og politiet hadde ikke iverksatt etterforskning.

- Jeg kan bekrefte at presten hadde permisjon, sier stiftsdirektør Siv Birkeland i Hamar bispedømme til Dagbladet.no.

- Hadde permisjonen sammenheng med anklagene mot ham?

- Det kan jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunkt.

image: Biskopen kjente til overgrepsanklager

Birkeland forteller at hun fikk vite om saken på tirsdag da politiet orienterte bispedømmet muntlig om den svært alvorlige anmeldelsen, etter at presten hadde blitt arrestert mens han var på jobb.

- Visste noen i bispedømmet om saken før dette?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Birkeland.

Bispedømmet vil heller ikke gå ut med hvorvidt de påståtte seksuelle overgrepene er knyttet til mannens stilling som prest.

- Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier stiftsdirektøren.

Etterforsket av Kripos

Det er ikke fattet noen beslutning om hvilken reaksjon den siktede presten vil få fra arbeidsgiveren.

- Vi ba umiddelbart politimesteren om skriftlig informasjon om etterforskningen så bispedømmerådet kan vurdere konsekvensene for ansettelsesforholdet. De kan ikke ta en beslutning før vi får dokumentene, opplyser Birkeland.

Hedmark politidistrikt, som har fått bistand fra Kripos i saken, har så langt ikke offentliggjort hva overgrepsanklagene dreier seg om. Presten ble i går besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Det har i formiddag ikke lyktes Dagbladet.no å få tak i Sevat Lappegard, som fungerte som biskop fram til 31. oktober i år. Overfor avisa Glåmdalen gjør han det klart at han ikke ønsker å kommentere saken, fordi politiet skal ha anmodet om dette.

<B>VISSTE:</B> Fungerende biskop Sevat Lappegard visste om overgrepsanklagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!