TAUS: Biskop Ernst Baasland vil ikke kommentere sin avskjed i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIX
TAUS: Biskop Ernst Baasland vil ikke kommentere sin avskjed i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

-Biskopen rømmer ikke

Ernst Baasland slapp nyheten om at han trekker seg samme dag som han reiser til Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det skal bli flott å undervise i Det nye testamentet igjen, og det i en afrikansk kontekst. Det skal bli spennende å lytte til hvordan afrikanere leser Paulus-tekstene. Dette gleder jeg meg svært til, sa han i et intervju med Vårt Land mandag denne uka.

I dag ble pressemeldingen om hans avgang sluppet omtrent samtidig som han fløy fra Gardermoen til Sør-Afrika. Hans advokat benekter at Baasland flykter fra pressen og offentligheten.

-Nei, Baasland rømmer ikke landet. Dette er lenge vært planlagt at han i dag skal reise til Sør-Afrika for å holde forelesninger og drive kirkelig arbeid i noen måneder, sier advokat Atle Helljesen.

-Baasland går av fordi det er for vanskelig for ham å tjene som biskop, samtidig som han er under konkursbehandling. Påkjenningen ble for stor, sier Helljesen.

I søkelyset
Advokaten sier at medias søkelys har vært tungt å takle for Baasland. Stavanger bispedømmeråds nestleder vil ikke benytte anledningen til å gå ut med noen refs av media.

-Det eneste jeg vil si i så måte er at vi må forstå at når en situasjon som dette oppstår rundt en biskop, så vil den ha medias interesse. Jeg vil ikke felle noen dom over hvordan pressen har håndtert saken, sier Lindø.

- Jeg gleder meg
Baasland er nå på vei til Stellenbosch-universitetet i den pitoreske Jonkershoek-dalen i hjertet av vinlandene i Western Cape, Sør-Afrika. Der skal han undervise og holde foredrag.

Baasland takket nei til et opphold ved Stellenbosch for 20 år siden, da universitetet var sterkt preget av apartheid. I dag er universitetet slått sammen med en svart høyskole.

Stavanger bispedømme samarbeider med kirka i Cape Orange-provinsen, som arbeider i lutfattige strøk i et område med 1,5 millioner innbyggere, som bor i skur nær flyplassen.

Fortsetter som biskop
15. februar går Baaslands studiepermisjon ut. Han vil i følge advokat Helljesen fungere som biskop fram til 15. juni.

-Han kommer tilbake fra Sør-Afrika og vil ha en avsluttende periode som biskop, sier advokaten.

Men Baasland må før eller siden flytte ut av biskopboligen i Stavanger i forbindelse med avgangen.

-Hva tenker han om framtida, nå som han har beslutte å ikke anke konkursbegjæringen?

-Han må forholde seg til ordinær konkursbehandling, og forsøke å komme ut av det på en hensiktsmessig måte. Han kommer til å sitte ganske tomhendt tilbake.

-Har han noen planer yrkesmessig?

-Han vil fortsette innenfor sitt fagområde, som professor innen religion og kristendom.

-Har han fått noen jobbtilbud?

-Så langt er han vel ikke kommet, sier advokat Atle Helljesen.