Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskoper for kondomer

Taler paven midt imot i kampen mot Aids

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i historien har spanske geistlige motsatt seg det pavelige dogmaet mot bruk av kondomer, skriver avisa The Independent. Dette for å hindre spredningen av HIV/Aids.

- Kondomer har sin plass i den globale kampen mot Aids. Det er den riktige måten å gi seg i kast med problemet på, uttalte talsmannen for Spanias episkopale konferanse Juan Antonio Martinez Camino.

Biskopenes snuoperasjon kom ikke lenge etter et dokument sto på trykk i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet i november i fjor. Dokumentet var undertegnet av 150 eksperter fra 36 land og oppfordret folk til å beskytte seg fra Aids med avholdenhet, trofasthet og kondomer.

«Russisk rullett»

- Det er seriøst falskt at kondomer beskytter mot spredning av Aids. Avholdenhet og trofasthet er det eneste som nytter, hevdet Fader Camino samme november. Han fordømte en statlig kampanje for bruk av mot Aids.

Den spanske helseministeren Elena Salgado repliserte at trofasthet ikke er en tilstrekkelig beskyttelse mot Aids, og at avholdenhet ikke er realistisk for folk flest. Hennes ministerium ønsker «å ivareta alles helse, uansett tro».

- Bruk av preventiver i kampen mot Aids er en slags russisk rullett, uttalte kardinal Alfonso Lopez forrige juni. Vatikanets helsetalsmann, spanske biskop Marchite, uttalte like etter at bruk av kondomer er «et tiltak katolsk moral fordømmer».

Bedre sent enn aldri

Men nå har den spanske geistligheten tatt en helomvending. I allefall de fleste biskopene. I november ble et geistlig forsøk på demonstrasjoner mot myndighetene stanset av erkebiskopene, noe som tyder på dyp splittelse innad i kirken.

Det uvanlige samholdet mellom biskopene og myndighetene i kampen mot Aids, er et unntak fra den vanlige motsetningen mellom kirken og staten etter at sosialistene kom til makten. Statsminister Jose Zapateros styre ønsker å gjøre det lettere å få skilsmisse, tillate homofile giftermål, kutte i den kirkelige skatten samt redusere den religøse innflytelsen i skolen, noe kirken er sterkt i mot. Men nå øyner flere muligheten for samarbeid på viktige områder.

- Den spanske katolske kirken har intet annet valg enn å bøye seg for realitetene. Evangeliene sier ingenting om preventiver. Og det vil alltid være bedre å elske med kondom enn å smitte noen med Aids, sier den progressive veteranteologen Enrique Miranda.

Omtrent 125,000 spanjoler er HIV-positive. Mange spanjoler ønsker kirkens snuoperasjonen velkommen, selv om den kommer en anelse sent.

- Jeg er glad for at kirken har korrigert en posisjon som var foreldet og ikke tok hensyn til folkets rettigheter, uttalte arbeids- og sosialminister Jesus Caldera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media