Biskoper hørte sex-ofrenes historier

Biskopene i den katolske kirken i USA fikk høre hjerteskjærende historier om ødelagte liv og selvmordstanker, da de møtte ofre for presters sexmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag skal bispemøtet bestemme hva de skal gjøre med overgripere i kirkens rekker. Før avgjørelsen har de fått innblikk i hva misbruket som ble oversett og dekket over har kostet av menneskelig lidelse, ansikt til ansikt med ofrene. Møtet med ofrene gikk tydelig inn på mange av kirkens representanter.

Fisketur

46 år gamle Craig Martin fortalte sin historie i håp om at den aldri vil gjenta seg. Martin brøt tausheten 35 år etter at en prest inviterte ham med på fisketur. På et motell forgrep presten seg på den da 11 år gamle gutten.

- Jeg husker natten med presten, men nesten ikke noe annet. Jeg vet ikke hvordan jeg kom meg hjem, sa Martin.

Han fortalte hvordan sexmisbruket førte til alkoholisme, lav selvtillit, depresjoner og ønske om å ta sitt eget liv. Deretter ba han sine foreldre om tilgivelse, før han brøt sammen i gråt.

Paula Gonzalez Rohrbacker fortalte hvordan «Pater Jose» misbrukte henne da hun var tidlig i tenårene. Svartkledde biskoper og kardinaler forsøkte å holde tilbake tårene mens den nå 37 år gamle kvinnen fortalte om stjålet uskyld og sin ødelagte ungdom. Også hun gikk med selvmordstanker.

- Jeg ber dere alle om å huske meg og alle ofrene når dere tar beslutninger under dette møtet, sa hun. Hun ba de geistlige bli enige om nulltoleranse overfor prester som misbruker.

Nulltoleranse

Før møtet var flere av deltakerne positive til å la prester slippe unna med ett overgrep. Først etter andre gang skal de miste jobben. Men etter at biskopene møttes torsdag, går det mot nulltoleranse. En prest som begår overgrep vil i så fall få sparken.

Men kirkens kritikere mener heller ikke dette er å gå langt nok. Også de høyere opp i hierarkiet som vet om og ikke reagerer på overgrep bør straffes, mener de.

Et tredje offer, Michael Bland, som selv utdannet seg til prest, forlot prestekallet for å ta et oppgjør med fortiden, men ble sjokkert over kirkens respons. De tvilte på hans påstander.

- Sexmisbruket førte til smerte og sorg. Sinnet kommer av mangelen på en passende reaksjon fra kirken, sa Martin. Hvordan er det mulig at en mann som forgrep seg på ham fikk lov til å ta en undervisningsjobb på et katolsk universitet, spurte han.

Ydmyk beklagelse

Biskop Wilton Gregory, som leder bispekonferansen, kom torsdag med en sterk beklagelse overfor ofrene.

- Vi bekymret oss mer om faren for skandale enn vi brydde oss om å innføre en åpenhet som forebygger misbruk. Hele fire ganger ba han om unnskyldning, da han talte til ofrene, deres familier, og kirkens representanter.

- Jeg er og vil alltid være lei meg for skaden dere har lidd. Vi ber om forlatelse, sa Gregory, i den mest ydmyke beklagelsen den amerikanske kirken er kommet med.

(NTB)

MISBRUKT:Craig Martin, til høyre er en av de mange som er blitt sexmisbrukt som barn av prester i den katolske kirken i USA. Her lytter han til et av de andre ofrene som forteller sin historie under møtet med de katolske biskopene i Dallas. Til venstre biskop John Kinney.
RYSTET:Biskop Wilton Gregory, som leder den katolske bispekonferansen i Dallas, er kommet med en sterk beklagelse overfor ofrene.