Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biskoper refser Israel

Stadig flere kristne ledere kritiserer staten Israels politikk - Israelerne som religiøst folk kan ikke bevilge seg en egen politikk og en særegen juss med Bibelen i hånda, mener biskopen i Agder, Olav Skjevesland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den stadig økende voldsbruken mellom israelerne og palestinerne har fått kristne til å kritisere Israel. Spesielt har den israelske hærens handlinger det siste halve året ført til en stemningsendring, mener generalsekretær Stig Utnem i Mellomkirkelig råd.

- Deler av Den norske kirke har tradisjonelt vært veldig Israel-vennlige og har hatt problemer med å kritisere israelerne. Men også her har det foregått en oppvåkning. Dette burde bekymre israelske myndigheter sterkt, sier Utnem.

- Sunt

Fortsatt okkupasjon av palestinsk land. Ulovlig bygging av nye bosettinger. Reokkupasjon av palestinske områder. Målrettede likvideringer av palestinske ledere og ødeleggelser av palestinsk infrastruktur. Dette er faktorer som har fått mange til å lure på hva Israel holder på med, mener Utnem.

- Mange våkner opp til en bevisst holdning. Noe som vil være sunt innad i Norge: At også Israel-venner våger å kritisere.

I Mellomkirkelig råd har de satt i gang samtaler om hvordan kirkens Midtøsten-strategi skal være framover.

- En palestinsk stat må komme, og det internasjonale samfunnet må støtte opp. Israel går nå langt over grensen til det anstendige, sier Utnem.

Biskopen i Agder, Olav Skjevesland, setter spørsmålstegn ved framferden til den israelske ledelsen.

- Vi må fra norsk side si at Israels framferd er uakseptabel og inhuman. Hos norske kristne er det en grunnleggende lojalitet til Israel, men jeg mener Israel overreagerer ganske kraftig nå, sier han.

Ukritisk

Biskop Gunnar Stålsett mener at en del kristne miljøer og organisasjoner har vært til dels ukritiske i sine holdninger til Israel.

- Ingen land i Europa har hatt en slik sterk støtte til Israel som i det politiske miljøet i Norge. Holdninger som enkelte ganger har overgått israelernes. Men nå har det blitt større forståelse for de rettmessige kravene: Palestinerne har rett til en egen stat, og israelerne må få lov til å leve trygt innenfor egne grenser, sier Stålsett.

Han er kritisk til Israels bosettingspolitikk, som er et brudd med internasjonal rett.

- Det er en skam at enkelte kristne grupper i Norge støtter denne formen for okkupasjon. Det er også klart at metodene israelerne bruker i forhold til henrettelser av palestinere uten lov og dom, strider mot folkeretten, sier biskopen.

Økt forståelse

Han mener at religiøse ledere - muslimer, kristne og jøder - må ta et annet og mer selvstendig ansvar enn tidligere.

- Vi må skape en større avstand til egne politiske ledere og vise at den religiøse faktoren er viktig i denne sammenhengen, med Jerusalem som en hellig by, sier Stålsett.

Biskopen i Borg, Ole Christian Kvarme, har sjøl bodd 11 år i Israel, i tillegg til at han har jobbet i Midtøsten i storparten av sitt voksne liv.

- Stadig flere har fått øynene opp for kristne palestinere og kirker i det hellige land. Kristnes sympati med det jødiske folket er naturlig hvis vi ser på historien. Men det er viktig å bringe inn balanse. Vi må også tenke på våre kristne søsken i det palestinske landet.

- Det siste tiåret har kristne oppdaget våre palestinske trosfeller, og det har medført en forståelse for deres situasjon og nasjonsbygging. Vi må reagere på Israels okkupasjon og på deres menneskerettighetsbrudd mot palestinerne, sier han.

Fungerende biskop i Nord-Hålogaland, Kåre Smeland, er skuffet over israelernes politikk overfor palestinerne.

- Nå har israelerne gått over streken, og situasjonen er ille. Det finnes ingen engler på noen av sidene, men bombing av palestinske politistasjoner løser ikke den vanskelige situasjonen. Det er grenser for hvor mye israelerne kan gjøre og hvor krigerske de kan være, sier Smeland.

Fungerende biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, har over lang tid vært kritisk til Israel.

- Jeg mener dette er en rimelig utbredt holdningen i kristne kretser. Det er en prosess som har pågått i lengre tid, men som har blitt tydeligere de siste seks månedene. Israel isolerer seg nå fra det internasjonale miljøet generelt, men også fra mange av sine tradisjonelt sterkeste støttespillerne - i de kirkelige kretser, sier Jørgensen.

Den pensjonerte feltpresten Ivar Aarthun har fulgt utviklingen i Israel siden 60-tallet. Han har jobbet i kibbutz, vært i FN-tjeneste i Libanon og har reist en rekke ganger i det spente området.

- Folk ser at Sharons dødslinje ikke fører noen vei. Blant vanlige kirkemedlemmer er det en økende kritisk stemme mot Israel. Tidligere fikk jeg anonyme brev og kraftig kritikk når jeg kritiserte Israels politikk. I det siste har jeg bare fått støtte, sier Aarthun.

Han mener stadig flere nordmenn oppdager at israelerne bryter folkeretten ved utbygging av nye bosettinger og likvideringer. Han trekker også paralleller til nazistene.

Undermennesker

- I Israel ser mange på palestinerne som søppel, og det blir ikke motsagt fra toppen. Når israelske soldater under militær kommando skyter på palestinerne, skyter de ikke på barn eller mennesker, men på det de ser som boss, sier Aarthun.

- Da tyske soldater skjøt jøder under andre verdenskrig, måtte de gjøre ofrene til undermennesker. Det er den samme mekanismen vi ser i Israel i dag, sier Aarthun.

Han er oppgitt over at enkelte kristne støtter israelske bosettinger på palestinske land.

- Hvis Gud ønsket å straffe israelerne en gang til, ville han neppe fått lov av de konservative norske kristne, sukker han.

MILITÆRMAKT: En israelsk tanks ruller mot en fredelig palestinsk demonstrasjon i Ramallah på vestbredden forrige helg. Israelske styrker gjennomførte også raid mot to områder i byen Nablus med skuddveksling med palestinere. Israel møter nå stadig større kritikk for sin voldelige politikk.
KRITISK: - Situasjonen er ute av kontroll, mener biskop Olav Skjevesland.
KRITISK: - Sharons politikk har gitt svært liten grunn til optimisme, mener biskop Gunnar Stålsett.
KRITISK: - Vi må reagere på Israels okkupasjon og menneskerettighetsbrudd, sier biskop Ole Christian Kvarme.
KRITISK: - Den sterkeste parten har et spesielt ansvar for å hindre at volden øker, mener leder i Mellomkirkelig råd, Stig Utnem.
Hele Norges coronakart